fbpx

Suomen matkailualan liitto SMAL, Visit Finland sekä TAK Research ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään kolmatta kertaa. Tänä vuonna vuoden matkailualueeksi Suomessa valittiin Itä-Lappi. Itä-Lappi sai vertailussa 85 pistettä sadasta.

”Palkinto on mahtava tunnustus Itä-Lapissa tehdystä kovasta työstä. Korona-aika on osoittanut sen, että ihmiset hakeutuvat pienemmille alueille, laadukkaiden yksilöllisten palveluiden äärelle. Itä-Lapissa on upeita erilaisia luontomatkailu- ja kulttuurikohteita kohtuullisten välimatkojen päässä toisistaan ja täällä tehdään erinomaista yhteistyötä kestävän ja ympärivuotisen matkailun kehittämiseen”, kertoo Dina Solatie Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja.

Matkailualueen parhaimmiston arvioinnissa huomioitiin muun muassa majoittujien määrän ja viipymän kehitys, matkailijoiden tasainen jakautuminen koko vuodelle ja majoitusmyynti asukasta kohden.

Posiolta ei ole saatavissa vielä tilastoja koko alueen yöpymisvuorokausien kehityksestä, mutta PosioShopin mökkikaupan ja kahden suurimman yrityksen tietojen perusteella kotimaan matkailijoita oli Posiolla ennätysmäärä viime vuonna. Myös Posion matkailusivuston kävijämäärät ovat kasvaneet huomattavasti.

Vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat, joista on saatavissa majoitustilastoja ympäri vuoden. Alueita oli vertailussa yhteensä 109. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta kärkeen sijoittuneet alueet olivat kaikki vahvoja sesongin tasaisuudessa. Toisin sanoen näillä alueilla matkailijoita käy tasaisesti ympäri vuoden.

Toiseksi tuli Kajaanin seutukunta ja kolmanneksi Sotkamo. Kajaanin seutukunta saavutti 84 pistettä ja Sotkamo 83 pistettä.

Vuoden matkailualue Suomessa valitaan vuosittain. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota niihin asioihin, joiden kehittäminen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.