Vinkit vastuulliseen retkeilyyn

  • Vähennä retkeilyn kuormitusta luonnolle ja retkeile vähemmän tunnetuissa kohteissa, kuten Korouoman eteläpäässä Lapiosalmen alueella, Palotunturilla tai Karitunturilla. Tutustu Posion vähemmän tunnettuihin retkeilykohteisiin.
  • Vähennä rantojen kuormitusta suosimalla virallisia karavaanaripaikkoja.
  • Lomalle lähtiessäsi sammuta kodin sähkölaitteet, sulje tuuletusikkunat, laske huoneenlämpöä ja pienennä kylpyhuoneen lattialämmitystä.
  • Saapuessasi Posiolle, suosi junaa (esim. Ouluun, Rovaniemelle tai Kemijärvelle) tai linja-autoa. Posion sisällä ei valitettavasti ole vielä mahdollista kulkea ilman autoa, mutta sähköautojen latauspisteet sijaitsevat Pentik-mäellä.
  • Kuluta sähköä, lämpöenergiaa ja vettä vain tarpeen mukaan.
  • Lajittele jätteet. Posiolla löydät Rinki-ekopisteen K-Market Muikun takaa. Siellä voit kierrättää kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset, paperin, pienmetallin ja tekstiilit.
  • Kun retkeilet Posion luontokohteissa, pidä polut, ladut ja tulipaikat puhtaina. Palavat roskat voi polttaa tulentekopaikalla ja maatuvan jätteen kompostoida kuivakäymälään. Tutustu myös Metsähallituksen Retkietikettiin
  • Valitse matkallasi palveluja, joissa toteutuvat vastuullisen matkailun eri osa-alueet: ympäristön lisäksi huomioidaan taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys, esteettömyys, perinteiden ylläpitäminen ja paikallisten yhteisöjen tukeminen.
  • Korouoman luonnonsuojelualue ja Riisitunturin kansallispuisto ovat suosittuja käyntikohteita Posiolla. Alueita hallinnoi Metsähallituksen luontopalvelut. Posion kunta tekee yhteistyötä Metsähallituksen kanssa alueiden kävijämäärän hallinnassa. Korouoman ja Riisitunturin kansallispuiston parkkipaikkoja on laajennettu vastaamaan kasvaviin kävijämääriin. Luontopalvelut seuraa ja viestii aktiivisesti, jos parkkipaikat tulevat täyteen.
  • Korouoman luonnonsuojelualueella ja Riisitunturin kansallispuistolla on hoito- ja käyttösuunnitelmat, joihin kävijähallintasuunnitelmat on kirjattu. Luonnon kulumista estetään viitoituksella ja selkeillä poluilla. Kävijätutkimuksia tehdään säännöllisesti.

Tasapaino matkailijoiden, ympäristön ja paikallisten välillä on tärkeää, jotta matkailu jatkossakin nähdään taloudellisena, paikallista kulttuuria vahvistavana ja työpaikkoja luovana elinkeinona.

Voit sitoutua Visit Finlandin kestävän matkailun periaatteisiin täällä.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Luonto

Korouoma

Luonto

Riisitunturi

Vastuullinen

Ruokailu

Luonto

Livojärvi

Luonto

Kirintövaara