fbpx

Antti kertoo vuoden kohokohdat ja paljastaa Posion vaaroista parhaat juhlaraportissaan! ”Niin kauan kuin muistan, olen unelmoinut kokonaisen vuodenkierron seuraamisesta luonnon keskellä. Unelma toteutui tänä vuonna Posiolla. Vuoden kohokohtia ovat olleet selkeät merkit vuodenaikojen vaihtumisesta. Kylmän sydäntalven jälkeen aurinko alkoi lämmittää keväthangilla ja loput lumet sulivat kesäkuussa. Kesän alusta pystyi nauttimaan rauhassa pari viikkoa, ennen kuin valtavat sääskimäärät ilmestyivät kuin tyhjästä. Hurjaa hillasatoa muistellaan, kun pakkasesta avataan talvella uusi rasia kesän marjoja. Sääsket hävisivät elokuussa ja puiden lehdet lokakuussa. Syksy tuntui pidemmältä kuin kesä. Pimeä marraskuu loppui lumen valaisemaan joulukuuhun. Vaaroilla käydessä parasta on ollut vuoden aikana hiljalleen luonnossa tapahtuvien muutosten seuraaminen. Keräsin parhaimmat kuvat eri vuodenajoilta ja viideltä vaaralta, joilla suosittelen kaikkia käymään.

1. Soilunvaara. Moni on käynyt Riisitunturin kansallispuistossa Riisitunturilla ja Pikku-Riisitunturilla. Merkittyjen reittien ulkopuolella voi seikkailla hiihtäen luontoa kuluttamatta. Soilunvaara on ensimmäinen vaara tuntureilta pohjoiseen.

2. Riisitunturin kansallispuiston Lavavaaran lähelle pääsee kesäisin Maaninkavaarantieltä kääntyvältä Jaksamontieltä. Matkalla vaaralle on pieniä metsäpuroja ja hienoja jyrkänteitä.

3. Kärryvaarat ovat eteläisen Posion korkeita ja jyrkkiä vaaroja, joiden lähelle pääsee metsäautotietä pitkin. Kärryvaaroilta avautuu kauniita maisemia järville ja kyliin. Parhaimmillaan Kärryvaarat ovat ruska-aikaan, aurinkoisena syysiltana.

4. Teuronvaaroilla näkyy paikoitellen ihmisen kädenjälki, mutta muuten tunnelma on kuin erämaan keskellä. Vaarojen välissä on korkeuksiin syntyneitä kauniita soita. Parhaimmillaan Teuronvaarat ovat kevään viimeisillä hangilla.

5. Kirintövaara on kotivaarani, jolle on helppo kävellä tai hiihtää vuoden ympäri. Vaaran päällä olevan maisemalaavun lähelle pääsee myös autolla. Kirintövaaralta näkyy Kuoppavaara, Matalavaara ja Karitunturit, joilla käymistä voin myös lämpimästi suositella!”