fbpx

Posiolla sijaitseva Riisitunturin kansallispuisto täyttyy monipuolisesta ohjelmasta, kun alueella vietetään puiston 40-vuotisjuhlia lauantaina 3.9.2022. Ohjelmaan mahtuu niin opastettuja retkiä, musiikkia kuin Retkietikettiäkin. Juhlivassa puistossa on tänä kesänä jatkettu retkeilyrakenteiden kunnostustöitä. 

Riisitunturin 40-vuotisjuhla on kaikille avoin yleisötapahtuma, jota vietetään retkeillen ja ulkoillen, kuten kansallispuistolle sopii. Tapahtuma järjestetään lauantaina 3.9. klo 11–16. Päivä alkaa metsäkirkolla, jonka Posion seurakunta järjestää. Tapahtuman avaus pidetään kansallispuiston lähtöpisteellä klo 12, jolloin kuullaan Posion kunnan ja Metsähallituksen tervehdykset sekä musiikkia. 

Päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus osallistua metsäjoogaan, Eeva Mäkisen opastamaan valokuvausretkeen ja koko perheelle suunnattuun luontokokemuspolkuun. Metsähallituksen työntekijät ja erätarkastajat puolestaan jalkautuvat reiteille ja taukopaikoille kertomaan vastuullisesta retkeilystä ja Retkietiketistä. Päivän päätteeksi kuullaan musiikkia, kun Lumikehto esiintyy. Puiston lähtöpisteellä on koko tapahtuman ajan kahvitarjoilu sekä Posion kunnan ja yrittäjien teltta. 

Tapahtuman järjestävät Metsähallitus Luontopalvelut ja Posion kunta yhdessä alueen yritysten kanssa. Tarkempi ohjelma aikatauluineen löytyy osoitteesta luontoon.fi/riisitunturi/ajankohtaista 

Laavut ja pitkokset kuntoon 

Riisitunturin retkeilyrakenteita on viime vuosina kunnostettu eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin, ja työt ovat jatkuneet tänä kesänä. Palautteen perusteella yksi toivotuimmista uudistuksista on Riisitunturin lähtöpisteen käymälän uusiminen. Vanha kahden kopin käymälä on purettu ja tilalle rakennetaan uusi neljän kopin käymälä, jossa on isommat säiliöt. Näin huussit palvelevat paremmin kasvaneita kävijämääriä. 

Kansallispuiston suositut päiväreitit on urakoitu kuntoon jo aiemmin, ja nyt on Riisitunturilta Kirintövaaraan kulkevan reitin vuoro. Lähes 30 kilometriä pitkän reitin varrella on uusittu pitkoksia ja Liittolammen, Koljatin ja Kuoppavaaran laavut on kunnostettu. Koljatin laavu myös siirrettiin talvella maisemallisesti näyttävämpään paikkaan Koljatin laelle. Karitunturin päivätupa ja Karitunturin Ahmatupa puolestaan ovat saaneet uudet kamiinat. Lisäksi lähtöpisteelle ja maastoon on pystytetty uusia opastekarttoja ja maastoviittoja. 

“Riisitunturista on tullut yksi tunnetuimmista kansallispuistoistamme. Sen poikkeuksellisen upeat rinnesuot, tykkyä keräävät kynttiläkuuset ja huikeat kaukomaisemat lumoavat reitillä kulkijan ympäri vuoden. Alueen käyntimäärät ovat kasvaneet vahvasti ja viime vuosien investoinnit ovat mahdollistaneet kestävän kasvun”, iloitsee puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksen Luontopalveluista.