Muut retkikohteet

Posion luonto tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja omatoimiselle vaeltajalle.

Jos etsit upeita, mutta helposti saavutettavia kohteita, on Posio juuri sinua varten. Palotunturin kaunis retkeilyreitti sijaitsee vanhojen metsien suojeluohjelma-alueella, ja johdattelee vaeltajan tunturin huipun autiotuvalle. Hirsiniemen ympyräreitti kulkee osittain rantojensuojelualueella ja osittain hiekkaharjun päällä tarjoten upeita näkymiä Livojärven kirkkaisiin vesistöihin. Mikäli aikaa ja tarmoa riittää, vain tunnin ajomatkan päässä Posion keskustasta sijaitsee Auttikönkään vesiputous ja luontopolku.

Lue tarkemmat reittikuvaukset:

Palotunturin retkeilyreitti, 4 km

Kesto: 2-3 tuntia
Reittimerkinnät: Maalimerkit puissa
Reittiluokitus: Keskivaativa janareitti, joka kuljetaan edestakaisin
Soveltuvuus: Reitti on helppokulkuinen, mutta paikoittain märkä. Puuttomilla suoalueilla puiden maalimerkit saattavat hetkellisesti kadota vaeltajan näkyvistä. Reitti kuljetaan edestakaisin ja se on yhteensä noin 4 km pitkä. Korkeusero 100 m.

Reittikuvaus
Palotunturin retkeilyreitti sijaitsee Länsi-Posiolla Pernun kylän pohjoispuolella, vanhojen metsien suojeluohjelma-alueella. Palotunturi kuuluu osaksi Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan erämaa-aluetta, jolle ovat tyypillistä suuret korkeuserot, metsien ja soiden vaihtelut sekä luonnontilaiset kulonkiertämät kuusikot.

Iso Palotunturi kohoaa 391 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja on siten koko läntisen Posion korkein paikka. Merkattu reitti kulkee Pikku Palotunturin ohi, tunturin kylkeä aina huipulle asti, jossa on tulistelupaikka sekä autiotupana entinen palovartijan maja. Maisemat huipulta palkitsevat retkeilijän. Reitti kulkee kauniissa kangasmaastossa, jota täplittää suot. Palotunturin alueella on harvinaisia luonnontilaisia kuusikoita, jotka ovat säilyneet hakkuilta ja metsäpaloilta jo yli 200 vuoden ajan. Lisäksi vanhaan puustoon kuuluu suuria mäntyjä, keloja, maapuita, pystyyn kuolleita kuusia sekä koivupökkelöitä.

Hyvä tietää
Palotunturin huipulla on autiotupa sekä laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen.

Palotunturin nimi viittaa metsäpaloihin, joita tähystettiin aikoinaan Palotunturin huipulla sijaitsevasta palovartijan majasta. Toisen maailmansodan aikaan Metsähallituksen rakentama maja toimi puolustusvoimien ilmavalvonta-asemana. Majan katolla oli tähystystorni, josta havainnoitiin vihollisen lentokoneita ja desanttien maahanlaskuja.

Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan alue on ideaali rauhaa kaipaavien eräretkeilijöiden sekä eränkävijöiden (metsästäjät, kalastajat) kohteeksi. Alueella käy myös jonkin verran lintuharrastajia.

Reitin alkuun
Lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 35 km. Posiolta ajetaan Rovaniemelle päin (tie nro 81) noin 25 km, ja käännytään oikealle Lamminvaarantielle. Tätä tietä jatketaan noin 8 kilometriä. Reitti lähtee vasemmalle, ja lähtöpisteessä on pieni levennys autoille.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Lähtöpiste
Lamminvaarantie, 97815 Posio

WGS84
lat: 66° 14.1241'
lon: 27° 37.9364'

ETRS-TM35FIN
P: 7346293m
I: 528432m

KKJ
P: 7349365m
I: 3528616m

Hirsiniemen retkeilyreitti, 16 km

Kesto: 5 tuntia
Reittimerkinnät: Maalimerkit puissa
Reittiluokitus: Keskivaativa ympyräreitti
Soveltuvuus: Ympyräreitti seuraa Pernunselän pohjoispuolella pientä ja vaikeakulkuista polkua ja muuttuu Hirsiniemen puolella helppokulkuiseksi soratieksi. Matkalla on veneylityspaikka pienen salmen yli. Soveltuu koko perheelle.

Reittikuvaus
Hirsiniemen retkeilyreitti alkaa Livojärven välittömästä läheisyydestä. Ympyräreitti kulkee myötäpäivään rantojensuojelualueella tarjoten upeita näkymiä Livojärven kirkkaisiin vesistöihin. Reitti jatkuu Lomakeskus Livohkan kautta pitkoksia ja siltaa pitkin Autiosaareen, mistä ylitetään pieni salmi soutuveneellä Hirsiniemeen. Hirsiniemen alue on helppokulkuista maastoa, ja reitti kulkee korkean hiekkaharjun päällä, mistä on kauniit järvimaisemat.Tästä linkistä pääset täysikokoiseen reittikarttaan. Reitin haastavimmat kohdat on merkitty karttaan paksulla punaisella tussilla.

Hyvä tietää
Reitin varrella on monia autioita hiekkarantoja sekä yhteensä viisi laavua, joille voi saapua tulistelemaan myös veneellä, kanootilla ja talvella esimerkiksi hiihtämällä. Reitin varrella Lomakeskus Livohka tarjoaa majoitusta ja aktiviteettipalveluja. Reitin voi kulkea myös fatbikella, jonka voi vuokrata Livohkasta hintaan 4 tuntia 20 euroa, 8 tuntia 30 euroa, vuorokausi 50 euroa. Soita numeroon 010 7703 720 ma – su klo 10-15 tai sähköpostilla livohka@jhl.fi.

Reitin alkuun
Lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 20 km. Posiolta ajetaan Taivalkoskelle päin (maantie 863) noin 21 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Hirsiniemeen. Tätä tietä jatketaan noin 4 km. Reitin lähtöpisteessä on pysäköintialue ja lähtöpaikkaopaste. Taivalkoskentieltä Hirsiniemeen johtava tie on huonokuntoista soratietä. Siksi suosittelemme aloittamaan reitin kulkemisen Lomakeskus Livohkasta (osoite: Kaarelantie 23, 97900 Posio).

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Lähtöpiste
Hirsiniemi, 97900 Posio

WGS84
lat: 66° 0.1235'
lon: 27° 14.7667'

ETRS-TM35FIN
P: 7320701m
I: 556549m

KKJ
P: 7323764m
I: 3556744m

Auttikönkään luontopolku, 3.5 km

Kesto: 2-3 tuntia
Reittimerkinnät: Maalimerkit puissa
Reittiluokitus: Vaativa ympyräreitti
Soveltuvuus: Reitti soveltuu koko perheen retkikohteeksi kaikkina vuodenaikoina. Matkalla on suuria korkeuseroja, mutta rinteisiin on rakennettu rappusia helpotukseksi. Könkäänvaaran huippu yltää 240 metriin. Ispinävaara ei ole niin korkea (190 metriä), mutta paljon jyrkempi.

Reittikuvaus
Rovaniemen kaupungissa sijaitseva Auttiköngäs kuuluu Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojeluohjelmaan. Auttikönkään luontopolku kulkee vastapäivään Auttijoen molemmin puolin vaihtelevassa ja suhteellisen vaativassa maastossa. Reitti alkaa kivisen ja jyrkän Auttikönkään vesiputouksen ylityksellä. Ympyräreitti jatkuu jylhissä rotkomaisemissa, mutta johdattaa vaeltajan pian pohjoisten aarniometsien rauhaan. Alueen metsä on niin vanhaa, että sitä voidaan kutsua ikimetsäksi. Reitin puolivälissä Auttijoki ylitetään riippusiltaa myöten. Riippusillan jälkeen reitti kiipeää ylöspäin kohti alueen korkeinta kohtaa, Könkäänvaaran lakea. Laella on näköala- ja luontotorni, mistä avautuu upeat maisemat ympäröiviin metsiin.

Hyvä tietää
Reitin varrella on kaksi tulentekopaikkaa. Ensimmäinen sijaitsee pysäköintialueen lähellä Auttikönkään Uittopirtissä ja toinen luontopolun puolivälissä, riippusillan läheisyydessä. Polunvarren tulentekopaikalla on kuivakäymälä ja laavu. Reitin varrella on luonnosta kertovia kohdeopasteita.

Kesällä Auttikönkään lähtöpisteellä palvelee pirttikahvila, missä voi kahvitella retkeilyn lomassa. Lisätietoa palveluista löytyy luontopalveluiden nettisivuilta.

Reitin alkuun
Lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 53 km. Posiolta ajetaan Rovaniementietä (tie nro 81) noin 52 km, jonka jälkeen käännytään oikealle Auttikönkääntielle. Reitin lähtöpisteessä on pysäköintialue, pirttikahvila ja lähtöpaikkaopasteet.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla sekä bussilla. Auttikönkääntien risteykseen pääsee Posiolta Rovaniemelle lähtevillä busseilla, joita kulkee pari kertaa päivässä. Bussit lähtevät Ingan Tuvalta (Toritie 4).

Lähtöpiste
Auttikönkääntie, 97655 Rovaniemi

WGS84
lat: 66° 17.2940'
lon: 27° 12.0749'

ETRS-TM35FIN
P: 7352052m
I: 509030m

KKJ
P: 7355127m
I: 3509206m

Syötteen kansallispuiston reitit Posiolla

Reittimerkinnät: Maalimerkit puissa
Reittiluokitus: Keskivaativa janareitti
Soveltuvuus: Reitti soveltuu retkikohteeksi kokeneelle vaeltajalle lumettomana aikana.

Syötteen kansallispuistossa riittää tutkittavaa myös Posion puolella. Kokeneen vaeltajan kannattaa tutustua 38 kilometrin pituiseen Torpparin taival -reittiin. Reitti alkaa Kouvasta ja kulkee Rytivaaran tupien, Peurolammen ja Loma-ojan laavujen, Ahmatuvan ja Annintuvan kautta Syötteen luontokeskukselle.

Vieläkin Torpparin taival -reittiä pohjoisemmassa, UKK-reitin varrella sijaitsevat Lomavaaran ja Hoikkalammen autiotuvat. Alue on lähellä Anetjärven kylää, jossa monipuolista majoitusta mökeistä karavaanipaikkoihin tarjoaa Aneen Loma.

Taigavire tarjoaa Kolmen kansallispuiston talviloma -pakettia, jossa seikkaillaan myös Syötteen pohjoisosissa.

Kartan Syötteen kansallispuistoon löydät tämän linkin takaa.

Muut retkikohteet

matkailu.neuvonta@posio.fi
Puh: +358 44 7674 218

Lisää retkeilyreittejä

Riisitunturin, Korouoman ja Kirintövaaran retkeilyreitit löydät luontokohteiden omilta sivuilta.

Riisitunturi
Korouoma
Kirintövaara

Luontokohteet Retkikartalla

 • Palotunturi
 • Auttiköngäs
 • Hirsiniemi
 • Lähialueen majoitus

  Vapaita kohteita tulevana viikonloppuna 22.01.-24.01.

  Majoitus

  Tutustu myös näihin

  Kirintövaara

  Kirintövaaran ulkoilualue sijaitsee Riisitunturin kansallispuiston eteläpuolella, välittömästi puistoon rajautuen.

  Korouoma

  Korouoman rotkolaakso tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet retkeilyyn, luonnon tarkkailuun, kalastukseen ja jääkiipeilyyn.

  Livojärven hiekkarannat

  Livojärven puhtaat hiekkarannat houkuttelevat matkailijaa uintiin ja auringonottoon.

  Riisitunturin kansallispuisto

  Riisitunturin kansallispuisto on erämaahenkistä tunturi- ja vaaraluontoa parhaimmillaan.