Maisemat ja taivas

Posiolla riittää kauniita maisemia! Mielenkiintoisia kuvauspaikkoja löytyy esimerkiksi Riisitunturilta, Kirintövaaran laelta sekä Korouoman kanjonista ja näköalapaikoilta.

Pimeinä iltoina voit päästä ihailemaan pohjoisen taivaan kirkkaita tähtiä ja revontulia. Revontulia voi esiintyä läpi vuoden, mutta pilvisyys ja valoisat kesäyöt estävät niiden näkymisen. Parhaiten revontulet näkyvätkin elokuun puolivälistä aina huhtikuun puoliväliin saakka. Vaikka niiden esiintymistä ei voi luotettavasti ennustaa, on otollisin aika revontulien havaitsemiseen iltaisin klo 22 ja 24 välillä. Parhaat paikat havainnointiin ovat aukeilla tai korkeilla paikoilla taajamien ulkopuolella, katuvalaistuksen ulottumattomissa. Seikkailunhaluinen revontulibongari voi yöpyä esimerkiksi autiotuvassa Riisitunturin huipulla!

Revontulia syntyy, kun aurinkotuulen hiukkaset törmäävät maapallon magneettikentässä ilmakehään. Ilmiön suomenkielinen nimi viittaa saamelaisten uskomukseen, että revontulet ovat syntyneet ketun huiskiessa hännällä hankia tuntureilla juostessaan. Revontuliennustetta voi myös seurata netissä.

Posiolla Erämaahotelli Kirikeskuksessa järjestetään myös maisemakuvauskursseja.

Linnut ja eläimet

Posio soveltuu runsaiden vesistöjensä ansiosta hyvin lintujen tarkkailuun. Parhaat lintupaikat löytyvätkin vesistöjen ääreltä. Posion lintutornista avautuu näkymät Posiojärvelle, jossa voi tavata esimerkiksi kahlaajia sekä muuttolintuja etenkin keväisin ja syksyisin. Posion lintutornin alatasanteelle on rakennettu ramppi, joten lintutorniin voi mennä myös pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Kuusamon puolelta löytyy myös toinen, Vasaralahden lintutorni.

Riisitunturin kansallispuisto on BirdLifen kriteeristön perusteella luokiteltu kansainvälisesti tärkeäksi lintualueeksi. Myös Korouoman alueella tavataan useita eri lintulajeja, joista harvinaisin petolintu lienee huuhkaja. Myös piekanan pesinnästä on havaintoja. Erikoisuutena Korouomassa voi havainnoida räystäspääskyn kalliopesintää.

Korouomassa tavataan useita nisäkäslajeja sekä harvinaisia hyönteisiä. Nisäkkäistä havaintoja on mm. ilveksestä ja myös saukon tiedetään elävän Korojoen ympäristössä. Posiolla tavataan yleisesti myös poroa, karhua ja hirveä. Korouoman alueelta on löydetty kaksi uhanalaista ja yhdeksän silmällä pidettävää kovakuoriaislajia, mukaan lukien idänlahopoukko ja sysipimikkä. Päiväperhoslajien joukosta löytyvät esimerkiksi suokeltaperhonen ja pursuhopeatäplä.

Posiolla Erämaahotelli Kirikeskuksessa järjestetään myös lintukuvauskursseja.

Kasvit ja sienet

Kesällä kasveihin erikoistuneet kuvaajat voivat löytää harvinaisia lajeja Korouoman luonnonsuojelualueelta. Korouoman rotkolaaksossa on selvästi ympäristöstä poikkeava ilmasto, jolla on vaikutuksensa myös kasvillisuuteen. Valoisilla ja lämpimillä koillisrinteillä ja puronotkoissa on reheviä lehtoja, joista löytyy eteläistä lajistoa, mm. kivikkoalvejuuri ja lehtomatara. Varjoisilla kallioilla kasvaa pohjoista lajistoa kuten kalliokynsimö, pahtarikko ja tunturikiviyrtti. Harvinaista itäistä lajistoa edustaa myyränporras sekä punakonnanmarja. Korouoman alueelta on löydetty myös yhteensä 78 kääpälajia, joista 21 on uhanalaiseksi luokiteltuja.

Mikäli metsästät tunturilajeja, kannattaa suunnata Riisitunturin huipulle, jonka puuttomilla alueilla kasvaa mm. riekonmarjaa, sielikköä, tunturiliekoa sekä tunturivihvilää.

Lisätietoja

   Posion lintutorni

Riisin lintuhavainnot

Seuraa Riisitunturin tuoreimpia lintuhavaintoja:

www.tiira.fi

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Luonto

Kirintövaara

Luonto

Korouoma

Luonto

Livojärvi

Luonto

Riisitunturi

Vastuullisuus

Retkeily