Vastuullisuus

Posio on täydellinen kohde hidasta ja vastuullista matkailua arvostavalle: meillä on vesistöjä ja poroja enemmän kuin ihmisiä.

Tykkypuiden valtakunta Riisitunturi, Suomen suurimmat jääputoukset Korouoman kanjonissa, kilometrien pituiset hiekkarannat Livojärvellä – kolme täysin erilaista luontokohdetta vain tunnin ajomatkan sisällä toisistaan.

Luonnon ja paikalliskulttuurin kunnioitus ovat posiolaisten matkailuyritysten perustuksissa.

Lähiruokaa järvistä, metsistä ja niityiltä

Posion suosituimmassa käyntikohteessa Kulttuurikeskus Pentik-mäellä myynnissä on paikkakunnalla valmistettua laatukeramiikkaa ja Posiolla käsintehtyjä kynttilöitä. Vintage-myymälästä voi löytää puuttuvia astioita jo tuotannosta poistuneista mallistoista. Pentikin astiastojen keräys onkin melko vakiintunut suomalainen tapa. Mikä onkaan kestävämpää kuin sukupolvelta toiselle siirtyvä keramiikka.

Alueen suurimman majoitusyrityksen Lomakeskus Himmerkin ravintolan käyttämistä raaka-aineista yli 50 prosenttia on paikallisia: kala, poro, marjat ja sienet tulevat lähialueen pientuottajilta. Yritys haluaa työllistää ensisijaisesti posiolaisia, ja sen työntekijöistä 90 prosenttia onkin tällä hetkellä paikallisia.

Metsän siimeksessä sijaitsevasta ravintola Tapiosta tuli vuodessa yksi Suomen kuuluisimmista. Tapioon tullaan syömään Helsingistä asti. Lähes 90 prosenttia ravintolan käyttämistä raaka-aineista on peräisin Posiolta tai Lapista. Kaikista suomalaisravintoloista Tapio sai parhaimmat pisteet arvostetussa julkaisussa 360 Eat Guide. Listauksessa nimetään pohjoismaiden parhaat ravintolat – sellaiset, jotka ovat alansa huippuja myös kestävässä kehityksessä.

Tutustu aitoon paikalliskulttuuriin

Tapion kanssa samassa pihapiirissä sijaitseva Naali Lodge syntyi kunnioituksesta luontoon. Posiolaisen metsän sydämessä sijaitsevat, paikallisen puusepän remontoimat hirsirakennukset lämpiävät maalämmöllä. Lodge ottaa vain kahdeksan hengen ryhmiä kerralla, ja kaikki aktiviteetit tehdään lihasvoimin.

Tuoretta kalaa ravintola Tapioon toimittaa kalastaja ja opas Timo Posio. Timoa parempaa paikallistuntijaa ei löydy – onhan hänen sukunimensäkin yhtä kuin paikkakunnan nimi. Timon pyytämät hauet ovat usein ravintola Tapion raaka-aineina, ja lisäksi hän tarjoaa matkailijoille unohtumattomia kalastuselämyksiä Posion järvillä. "Upeita maisemia, aitoa kalastusta", kuten Timo itse kuvailee Posio Outdoors -yritystään

Posiolaiseen luontoon – muun muassa talviverkoille tai yöksi metsään – vie myös Oiva Tour. Oivan verkoista kalat päätyvät lomakeskus Himmerkiin, ja pääsevätpä matkailijat myös itse opiskelemaan kalan käsittelyä. Vierailu Oivan ja hänen vaimonsa Marketan kotiin avaa matkailijalle lappilaista elämäntapaa, jossa kuljetaan käytännöllisessä rytmissä luonnon kierron mukaan.

Kuusamon puolella majataloa pyörittävät Seikkailuapinat tarjoavat monipuolisia luontoelämyksiä myös Posiolla. Yrityksen vahvuus on lasten ja nuorten leirikoulut, joissa luonto toimii luokkahuoneena kaikkina vuodenaikoina. "Luonto kuuluu kaikille" on Seikkailuapinoiden motto ja se räätälöi ainutlaatuisia luontoretkiä myös erityisryhmille. Yrityksen pitkät hiihtovaellukset Riisitunturilla tai avovesiuintiseikkailut Livojärvellä tarjoavat unohtumattomia elämyksiä kaikille aisteille kauniissa Posion luonnossa.

Huskyt ja porot perheenjäseninä

Riisitunturin tykkymaisemiin pääsee myös koiravaljakossa. Kota-Huskyn siperianhuskyt ja alaskanhuskyt tarjoavat vauhtia ja hellyyttä. Jokainen koira on yksilö, jolla on omat vapaapäivänsä ja muut rutiininsa. Retkelle lähdetään posiolaisten omistajien kotoa, joka on samassa pihapiirissä kuin koiratarha. Pihalla vapaana juoksevat eläkeläiskoirat tervehtivät matkailijoita ensimmäisinä.

Posiolla myös matkailuporot ovat perheenjäseniä. Ylitalon Poromatkailu ei vain tarjoa elämystä – vierailu koskettaa tavalla, joka voi muuttaa ihmistä. Omistajat Manne ja Christina ovat muun muassa pelastaneet emän hylkäämiä vasoja metsästä, syöttäneet niitä tuttipulloilla ja opettaneet sokean poron kävelemään. Täällä asuu myös kuuluisa Ailo-poro, oikealta nimeltään Prinssi.

Jo puolet Posion matkailuyrityksistä Green Key -sertifioituja

Kaikkien tällä sivulla mainittujen yritysten työ kestävän matkailun eteen on todennettu Green Key ja Green Activities -sertifikaateilla.

Green Key on maailman johtava matkailualan ympäristömerkki – se on käytössä 65 maassa. Green Activities on Green Keyn sisarmerkki.

Green Key -sertifioitujen majoituskohteiden päivittäiseen ympäristötyöhön kuuluvat muun muassa:
● säästeliäs energian ja veden kulutus
● jätteiden vähentäminen ja kierrätys
● lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoaminen
● ympäristömerkittyjen pesu- ja puhdistusaineiden sekä paperien käyttö
● asiakkaiden ekologisen liikkumisen ja luontomatkailun mahdollistaminen.

Suomen kunnista Posiolla on suhteellisesti eniten ympäristösertifioituja matkailuyrityksiä. Kesäkuussa 2020 nämä yritykset saavat myös ensimmäisten joukossa Suomessa Sustainable Travel Finland -sertifikaatin.

Kestävää matkailua kehitetään tiiviissä yhteistyössä Posion yrittäjien, Posion matkailuyhdistyksen ja Posion kunnan kanssa. Kaikki Posion matkailuyhdistykseen kuuluvat yritykset jakavat yhteiset vastuullisen matkailun arvot.

Green Keystä ja Green Activities -sertifikaateista saaduilla varoilla tehdään mm. ympäristökasvatusta suomalaisissa kouluissa, myös Posion peruskoulussa ja lukiossa.

Valitsemalla lomakohteeksesi Posion tuet siis vahvasti ympäristötyötä!