Vastuullisuus

Posio on täydellinen kohde hidasta ja vastuullista matkailua arvostavalle

Luonnon ja paikalliskulttuurin kunnioitus ovat posiolaisten matkailuyritysten perustuksissa. Jo puolet matkailuyrityksistämme on Green Key tai Green Activities -sertifioutuja.

Tutustu yrityksiin:

Kestävää keramiikkaa ja lautasella lähiruokaa

 • Kulttuurikeskus Pentik-mäellä myynnissä on paikkakunnalla valmistettua laatukeramiikkaa ja Posiolla käsintehtyjä kynttilöitä. Vintage-myymälästä voi löytää puuttuvia astioita jo tuotannosta poistuneista mallistoista. Pentikin astiastojen keräys onkin melko vakiintunut suomalainen tapa. Mikä onkaan kestävämpää kuin sukupolvelta toiselle siirtyvä keramiikka.

 • Lomakeskus Himmerkin ravintolan käyttämistä raaka-aineista yli 50 prosenttia on paikallisia: kala, poro, marjat ja sienet tulevat lähialueen pientuottajilta. Yritys haluaa työllistää ensisijaisesti posiolaisia, ja sen työntekijöistä 90 prosenttia onkin tällä hetkellä paikallisia. Himmerkin omistajat pyörittävät myös Erämaahotelli Kirikeskusta, joka sekin suosii paikallisia raaka-aineita ja palkkaa paikallisia työntekijöitä.

 • Ravintola Tapiosta tuli vuodessa yksi Suomen kuuluisimmista. Metsän siimeksessä sijaitsevaan Tapioon tullaan syömään Helsingistä asti. Lähes 90 prosenttia ravintolan käyttämistä raaka-aineista on peräisin Posiolta tai Lapista. Kaikista suomalaisravintoloista Tapio sai parhaimmat pisteet arvostetussa julkaisussa 360 Eat Guide. Listauksessa nimetään pohjoismaiden parhaat ravintolat – sellaiset, jotka ovat alansa huippuja myös kestävässä kehityksessä.
 • Tutustu paikalliseen luontoon ja kulttuuriin • Naali Lodge syntyi kunnioituksesta luontoon. Posiolaisen metsän sydämessä sijaitsevat, paikallisen puusepän remontoimat hirsirakennukset lämpiävät maalämmöllä. Lodge ottaa vain kahdeksan hengen ryhmiä kerralla, ja kaikki aktiviteetit tehdään lihasvoimin. Ruokailu tapahtuu samassa pihapiirissä sijaitsevassa Ravintola Tapiossa.

 • Posio Outdoors on Timo Posion yritys, joka tarjoaa matkailijoille unohtumattomia kalastuselämyksiä Posiolla ja lisäksi toimittaa kalaa Ravintola Tapioon. Timoa parempaa paikallistuntijaa ei löydy – onhan hänen sukunimensäkin yhtä kuin paikkakunnan nimi. "Upeita maisemia, aitoa kalastusta", kuten Timo itse kuvailee yritystään

 • Oiva Tourin luonto-opastukset ja kalastusretket ovat mainio tapa syventää paikallistuntemusta. Oivan verkoista kalat päätyvät lomakeskus Himmerkiin ja matkailijat pääsevät myös itse opiskelemaan kalan käsittelyä sekä kesällä että talvella. Vierailu Oivan ja hänen vaimonsa Marketan kotiin avaa lappilaista elämäntapaa, jossa eletään rytmissä luonnon kierron mukaan.

 • Seikkailuapinat tarjoaa monipuolisia luontoelämyksiä myös Posiolla, vaikkakin heidän majatalonsa sijoittuu Kuusamon puolelle. Yrityksen vahvuus on lasten ja nuorten leirikoulut, joissa luonto toimii luokkahuoneena kaikkina vuodenaikoina. "Luonto kuuluu kaikille" on Seikkailuapinoiden motto ja se räätälöi ainutlaatuisia luontoretkiä myös erityisryhmille. Yrityksen pitkät hiihtovaellukset Riisitunturilla tai avovesiuintiseikkailut Livojärvellä tarjoavat unohtumattomia elämyksiä kaikille aisteille kauniissa Posion luonnossa.
 • Huskyt ja porot perheenjäseninä • Kota-Huskyn siperian- ja alaskanhuskyt tarjoavat vauhtia ja hellyyttä Riisitunturin kansallispuiston upeissa maisemissa. Jokainen koira on yksilö, jolla on omat vapaapäivänsä ja muut rutiininsa. Retkelle lähdetään posiolaisten omistajien kotoa, joka on samassa pihapiirissä kuin koiratarha. Pihalla vapaana juoksevat eläkeläiskoirat tervehtivät matkailijoita ensimmäisinä.

 • Ylitalon Poromatkailu ei vain tarjoa elämystä – vierailu koskettaa tavalla, joka voi muuttaa ihmistä. Täällä porot ovat perheenjäseniä. Omistajat Manne ja Christina ovat muun muassa pelastaneet emän hylkäämiä vasoja metsästä, syöttäneet niitä tuttipulloilla ja opettaneet sokean poron kävelemään. Täällä asuu myös kuuluisa Ailo-poro, oikealta nimeltään Prinssi.
 • Jo puolet Posion matkailuyrityksistä Green Key -sertifioituja

  Kaikkien tällä sivulla mainittujen yritysten työ kestävän matkailun eteen on todennettu Green Key ja Green Activities -sertifikaateilla.

  Green Key on maailman johtava matkailualan ympäristömerkki – se on käytössä 65 maassa. Green Activities on Green Keyn sisarmerkki.

  Green Key -sertifioitujen majoituskohteiden päivittäiseen ympäristötyöhön kuuluvat muun muassa:

 • säästeliäs energian ja veden kulutus
 • jätteiden vähentäminen ja kierrätys
 • lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoaminen
 • ympäristömerkittyjen pesu- ja puhdistusaineiden sekä paperien käyttö
 • asiakkaiden ekologisen liikkumisen ja luontomatkailun mahdollistaminen.

 • Suomen kunnista Posiolla on suhteellisesti eniten ympäristösertifioituja matkailuyrityksiä. Kesäkuussa 2020 nämä yritykset saavat myös ensimmäisten joukossa Suomessa Sustainable Travel Finland -sertifikaatin.

  Kestävää matkailua kehitetään tiiviissä yhteistyössä Posion yrittäjien, Posion matkailuyhdistyksen ja Posion kunnan kanssa. Kaikki Posion matkailuyhdistykseen kuuluvat yritykset jakavat yhteiset vastuullisen matkailun arvot.

  Green Keystä ja Green Activities -sertifikaateista saaduilla varoilla tehdään mm. ympäristökasvatusta suomalaisissa kouluissa, myös Posion peruskoulussa ja lukiossa.

  Valitsemalla lomakohteeksesi Posion tuet siis vahvasti ympäristötyötä!

  Vinkit vastuulliseen retkeilyyn

 • Vähennä retkeilyn kuormitusta luonnolle ja retkeile vähemmän tunnetuissa kohteissa, kuten Korouoman eteläpäässä Lapiosalmen alueella. Tutustu Posion vähemmän tunnettuihin retkeilykohteisiin.
 • Vähennä rantojen kuormitusta suosimalla virallisia karavaanaripaikkoja.
 • Lomalle lähtiessäsi sammuta kodin sähkölaitteet, sulje tuuletusikkunat, laske huoneenlämpöä ja pienennä kylpyhuoneen lattialämmitystä.
 • Saapuessasi Posiolle, suosi junaa (esim. Ouluun, Rovaniemelle tai Kemijärvelle) tai linja-autoa. Posion sisällä ei valitettavasti ole vielä mahdollista kulkea ilman autoa, mutta sähköautojen latauspisteet sijaitsevat Pentik-mäellä.
 • Kuluta sähköä, lämpöenergiaa ja vettä vain tarpeen mukaan.
 • Lajittele jätteet. Posiolla löydät Rinki-ekopisteen K-Market Muikun takaa. Siellä voit kierrättää kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset, paperin, pienmetallin ja tekstiilit.
 • Kun retkeilet Posion luontokohteissa, pidä polut, ladut ja tulipaikat puhtaina. Palavat roskat voi polttaa tulentekopaikalla ja maatuvan jätteen kompostoida kuivakäymälään.
 • Valitse matkallasi palveluja, joissa toteutuvat vastuullisen matkailun eri osa-alueet: ympäristön lisäksi huomioidaan taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys, esteettömyys, perinteiden ylläpitäminen ja paikallisten yhteisöjen tukeminen.