Palotunturin retkeilyreitti sijaitsee Länsi-Posiolla Pernun kylän pohjoispuolella, vanhojen metsien suojeluohjelma-alueella. Reitti ja sinne johtava tie ovat avoinna lumettomana aikana.

Kesto: 2-3 tuntia

Reittimerkinnät: Maalimerkit puissa Reittiluokitus: Keskivaativa janareitti, joka kuljetaan edestakaisin

Soveltuvuus: Reitti on helppokulkuinen, mutta paikoittain märkä. Puuttomilla suoalueilla puiden maalimerkit saattavat hetkellisesti kadota vaeltajan näkyvistä. Reitti kuljetaan edestakaisin ja se on yhteensä noin 4 km pitkä. Korkeusero 100 m.

 

Reittikuvaus

Palotunturin retkeilyreitti sijaitsee Länsi-Posiolla Pernun kylän pohjoispuolella, vanhojen metsien suojeluohjelma-alueella. Palotunturi kuuluu osaksi Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan erämaa-aluetta, jolle ovat tyypillistä suuret korkeuserot, metsien ja soiden vaihtelut sekä luonnontilaiset kulonkiertämät kuusikot.

Iso Palotunturi kohoaa 391 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja on siten koko läntisen Posion korkein paikka. Merkattu reitti kulkee Pikku Palotunturin ohi, tunturin kylkeä aina huipulle asti, jossa on tulistelupaikka sekä autiotupana entinen palovartijan maja. Maisemat huipulta palkitsevat retkeilijän. Reitti kulkee kauniissa kangasmaastossa, jota täplittää suot. Palotunturin alueella on harvinaisia luonnontilaisia kuusikoita, jotka ovat säilyneet hakkuilta ja metsäpaloilta jo yli 200 vuoden ajan. Lisäksi vanhaan puustoon kuuluu suuria mäntyjä, keloja, maapuita, pystyyn kuolleita kuusia sekä koivupökkelöitä.

 

Hyvä tietää

Palotunturin huipulla on autiotupa sekä laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen.

Palotunturin nimi viittaa metsäpaloihin, joita tähystettiin aikoinaan Palotunturin huipulla sijaitsevasta palovartijan majasta. Toisen maailmansodan aikaan Metsähallituksen rakentama maja toimi puolustusvoimien ilmavalvonta-asemana. Majan katolla oli tähystystorni, josta havainnoitiin vihollisen lentokoneita ja desanttien maahanlaskuja.

Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan alue on ideaali rauhaa kaipaavien eräretkeilijöiden sekä eränkävijöiden (metsästäjät, kalastajat) kohteeksi. Alueella käy myös jonkin verran lintuharrastajia.

 

Reitin alkuun

Lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 35 km. Posiolta ajetaan Rovaniemelle päin (tie nro 81) noin 25 km, ja käännytään oikealle Lamminvaarantielle. Tätä tietä jatketaan noin 8 kilometriä. Reitti lähtee vasemmalle, ja lähtöpisteessä on pieni levennys autoille.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

 

Lähtöpiste

Lamminvaarantie, 97815 Posio

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Luonto

Esteetön matkailu

Luonto

Kirintövaara

Luonto

Korouoma

Luonto

Riisitunturi

Vastuullisuus

Green Key