Korouoman maasto sopii sekä pidemmille vaelluksille että lyhemmille päiväretkille. Uoman pohjalla virtaava kapea Korojoki sopii virkistyskalastukseen, ja alueen monimuotoiset luontotyypit sekä harvinaiset kasvi- ja eläinlajit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia myös lintubongareille ja kasviharrastajille. Vuosisatojen kuluessa laakson pohjalle tippuneet kallionpalat ovat muodostaneet uoman pohjalle vaikuttavia pirunkirkkoja.

KOROUOMAN JÄÄPUTOUKSET

Vuoden Retkipaikka 2015

Korouoman korkeat, paikoin pystysuorat kallionjyrkänteet tarjoavat loistavat puitteet kiipeilyyn. Jyrkänteiltä kohisten alas laskevat pienet purot jäätyvät talvisin mahtaviksi jääputouksiksi tehden Korouomasta Suomen parhaan jääkiipeilykohteen.

Haluatko kokeilla jääkiipeilyä? Lue lisää täältä.

Majoitusta Korouoman lähistöllä

Löydä täydellinen majoituspaikka Korouoman lähistöltä ja tutustu samalla reissulla myös muihin Posion upeisiin kohteisiin! Lue lisää täältä.

KOROUOMAN RETKEILYREITIT

Korouoman retkeilyreitit tarjoavat jännittäviä elämyksiä jokaisena vuodenaikana. Kesällä laakson rehevä kasvillisuus ja uomassa soliseva Korojoki, syksyllä ruskan värjäämä maisema vaikuttavine kivilouhikkoineen ja talvella upeat jääputoukset ihastuttavat Korouoman kulkijoita. Voit vaeltaa, hiihtää tai lumikenkäillä halki koko 20 kilometrin pitkän uoman tai pysytellä viiden kilometrin pituisella Koronjää-reitillä, jonka varrelle kohoaa kanjonin kolme suurinta jääputousta. Avarimmat kanjonimaisemat löytyvät viiden kilometrin pituiselta Piippukallion pihaus -reitiltä. 

Korouoman reitit ja taukopaikat ovat Metsähallituksen ylläpitämiä. Viimeisimmän tiedon reittien kunnosta saa soittamalla Metsähallituksen palvelupisteeseen, 0206 39 6850.

Korojoessa voi kalastaa Länsi-Lapin vapaluvalla

Korouoman reittien lähtöpisteellä Saukkovaarassa sijaitsee Korouoman Eräkahvila. Heiltä saat vuokrattua muunmuassa liukuesteet kenkiin. Myös autonsiirtopalvelua voi tiedustella.

Lue tarkemmat reittikuvaukset:

Kesto: 2-4 tuntia

Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit erillisissä tolpissa

Reittiluokitus: Vaativa ympyräreitti

Soveltuvuus: Reitti on portaaton ja helppokulkuinen, mutta se vaatii hyvää peruskuntoa korkeuseroista johtuen.

Reittikuvaus

Koronjää-päivävaellusreitti tarjoaa upeita elämyksiä ja näkymiä jokaisena vuodenaikana. Reitti alkaa Saukkovaarasta ja ympyräreitti kulkee myötäpäivään vanhaa hevostietä pitkin. Alueen savottahistoriaan pääsee tutustumaan reitin varrella olevien opasteiden avulla. Koronjää johdattaa vaeltajan upeille näköalapaikoille kallioiden laelle sekä uoman pohjalle, missä pääsee tutustumaan eri perspektiiveistä Korouoman kolmeen suurimpaan jääputoukseen: Jaska Jokuseen, Ruskeaan virtaan ja Mammuttiin. Kesällä retkeilijän silmää hivelevät rehevä kasvillisuus, ruhjelaakson pystysuorat kallionrinteet, lohkareiset kivilouhikot ja uomassa soliseva Korojoki, kun taas syksyllä upea ruska värittää maiseman.

Hyvä tietää

Levähdys- ja näköalapaikkojen lisäksi reitin varrelta löytyy yksi laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Taukopaikalta on upea näkymä Ruskeaan virtaan, yhteen Korouoman suurimmista jääputouksista.

Talvella reitti on liukas, joten suosittelemme lumikenkiä tai kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä.

Reitin alkuun

Lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 35 km. Posiolta ajetaan Rovaniemelle päin (tie nro 81) noin 30 km, ja Pernun kylän kohdalta käännytään Korouoma-opasteiden johdattamana vasemmalle Koppelojärventielle (käännöksen kohdalla kyltissä lukee Selänsalmi), jota ajetaan 2 km. Tämän jälkeen käännytään Korouoma-viitan kohdalta oikealle Saukkovaarantielle ja ajetaan 3 km lähtöpisteelle. Lähtöpisteellä on pysäköintialue ja lähtöpaikkaopasteet.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla. Pernun kylän risteykseen saakka (Rovaniementien varteen) pääsee Rovaniemelle päin lähtevillä busseilla, joita kulkee pari kertaa päivässä. Bussit lähtevät Ingan Tuvalta osoitteesta Toritie 4. Tarkemmat aikataulut löydät Matkahuollon sivuilta.

Lähtöpiste

Saukkovaarantie, 97815 Posio

Kesto: 3-4 tuntia

Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit erillisissä tolpissa

Reittiluokitus: Vaativa reitti korkeuseroista johtuen

Soveltuvuus: Erittäin vaativa korkeuseroista ja kivikkoisesta ja juurakkoisesta maastopohjasta johtuen. Vain sulan maan aikaan.

Ota huomioon: Reittimerkkien seuraaminen on hyvin tärkeää, koska polku ei vielä erotu maastossa noin 1,5 kilometrin matkalla Kanjonilaavuilta ylös rinteeseen vanhalle hevostielle ja siitä Piippukallion laavulle. Reittimerkiltä näkyy aina seuraava merkki. 

Lähtöpiste

Saukkovaaran pysäköintialue

Reittikuvaus

Piippukallion pihaus lähtee Saukkovaaran pysäköintialueelta ja saa¬puu Kanjonilaavujen tulentekopaikalle. Sieltä reitti jatkuu Koronjoen vartta ja nousee ylös vanhaa hevostietä Piippukallion laavulle. Näköalapaikkojen kautta laskeudutaan alas Korojoen varteen. Reitti nousee Kanjo¬nilaavujen kautta takaisin Saukkovaaraan.

Reittimerkkien seuraaminen on hyvin tärkeää, koska polku ei vielä erotu maastossa noin 1,5 kilometrin matkalla Kanjonilaavuilta ylös rinteeseen vanhalle hevostielle ja siitä Piippukallion laavulle. Reittimerkiltä näkyy aina seuraava merkki.

Retkeilyrakenteet

Kanjonilaavut ja Piippukallion laavu.

Nähtävää

Korojoki, tulvaniityt, jylhät kallioseinämät sekä näköalat Piippukalliolta ja muualta reitin varrelta yli Korouoman rotkolaakson

Reittimerkintä

Vihreät maalimerkit puissa. Reitin avautumisen ajan reitillä on myös sinisiä ja punaisia kuitunauhoja helpottamassa reitillä pysymistä.

Suositeltu kulkusuunta: Vastapäivään

Kesto: 1-2 päivää

Reittimerkinnät: Oranssit maalimerkit

Reittiluokitus: Vaativa janareitti

Soveltuvuus: Sopii hyväkuntoisille ja patikointia harrastaneille ympäri vuoden.

Reittikuvaus

Huom. Vaellusreitti on lyhentynyt 9.6.2021, kun Pirunkirkon silta on purettu. Jatkossa vaellusreittiä voi patikoida välillä Lapiosalmi-Saukkovaara.

Korouoman alueen halki kulkevan vaellusreitin varrella on jylhiä kallionseinämiä, jotka talvella jäätyvät 13 upeaksi jääputoukseksi. Reitti seuraa rotkolaakson pohjalla mutkittelevaa Korojokea, jonka rantatörmillä voi tutustua poikkeuksellisen reheviin lehtoihin runsaine kasvi- ja eläinlajeineen, sekä moni-ilmeisiin luonnonniittyihin.

Kanjonin ympäristössä maasto on vaihtelevaa vanhojen metsien peittämää vaaramaisemaa, joiden välisissä notkoissa on aapasoita ja kuusikkoisia rinnesoita. Saukkovaaran ja Pajupuron välinen osuus on kohtalaisen vaativa kumpuilevan maastonsa vuoksi. Pajupuroa lähestyttäessä polku poikkeaa vanhalle niittyaukiolle ennen autiotuvalle saapumista. Korouoman eteläosissa kalliomaastot pehmenevät vähitellen viehättäväksi harjumaisemaksi, jota reunustavat pienet järvet ja lammet.

Reitin pohjoisosa on kohtalaisen vaativaa maastoa ja korkeuserot ovat paikoin suuria, kun taas reitin eteläosa on loivempaa harjumaisemaa. Janareitin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Kartta ja kompassi mukaan!

Korouoman erikoisuus on räystäspääskyn kalliopesintä. Alueella on mahdollisuus nähdä myös maakotka.

Hyvä tietää

Reitin varrella on useita laavuja sekä tulenteko- ja näköalapaikkoja. Lisäksi reitin varrelta löytyy Pajupuron autiotupa sekä Kuulean päivätupa. Reitin eteläpäässä sijaitsee Lapiosalmen matkailukeskus, mistä löytyy mm. majoitusta, saunat, aktiviteetteja ja opastuksia. Lisätietoa palveluista löydät Luontopalveluiden sivuilta.

Vaellusreitin varrella on useampia järviä, jokia ja puroja, joista saa täytettyä juomavesivarastoja. Pintavettä kannattaa keittää muutaman minuutin ajan ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain ja lämpötilan mukaan.

Vaellusreitti haarautuu Pajupuron autiotuvan kohdalta lounaaseen Simojärvelle päin. Tämä retkeilyreitti (23 km) yhdistää Korouomaa ja Simojärven ja Soppanan alueita.

Reitin alkuun

Reitin lähtöpisteet sijaitsevat Saukkovaarassa ja Lapiosalmessa, joista molemmista löytyy pysäköintialueet ja opasteet.

Saukkovaaran lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 30 km. Lähtöpisteen löydät täältä (Google Maps). Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla. Rovaniementien risteykseen pääsee Posiolta Rovaniemelle lähtevillä busseilla. Bussit lähtevät Ingan Tuvalta (Toritie 4). Tarkemmat aikataulut löydät Matkahuollon sivuilta. Reitin päätepisteestä pääsee pois omalla autolla, taksilla tai patikoimalla takaisin. Korouoman eräkahvila tarjoaa myös autonsiirtopalvelua.

Lapiosalmen lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 20 km ja se sijaitsee Ranuantien varressa. Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla. Reitin päätepisteestä pääsee pois omalla autolla, taksilla tai patikoimalla takaisin. Korouoman eräkahvila tarjoaa myös autonsiirtopalvelua.

Ostettavat tuotteet

Oiva Tourin päiväretki

Kysy tarjous

Lisätietoja

   Sijainti

Välinevuokraus

Liukuesteet kenkiin

 

Lumikenkien vuokraus

 

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Luonto

Esteetön matkailu

Luonto

Kirintövaara

Luonto

Livojärvi

Luonto

Riisitunturi

Vastuullisuus

Green Key