Taianomaiset tykkymetsät, harvinaiset rinnesuot ja avarat järvimaisemat, valokuvaajan paratiisi. Haluatko maistiaisen maisemista?

Klikkaa itsesi interaktiiviseen seikkailuun valokuvaaja, eräopas Eeva Mäkisen kanssa. 

Vuoden Retkikohteeksi 2010 valittu Riisitunturin kansallispuisto vanhoine metsineen on lappilaista tunturi- ja vaaraluontoa parhaimmillaan. Tunturin kupeita värittävät harvinaiset rinnesuot ja harvapuustoisilta lakialueilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin. Talvisin puusto verhoutuu näyttävään tykkylumivaippaan, joka näyttää upealta revontulien loisteessa.

Alue on miltei kokonaan 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Yli 400 metrin yläpuolelle kohoaa kolmetoista huippua.

Riisitunturin reitit ja taukopaikat ovat Metsähallituksen ylläpitämiä. Viimeisimmän tiedon reittien kunnosta saa soittamalla Metsähallituksen palvelupisteeseen, 020 638 6804.

Majoitusta Riisitunturin lähistöllä

Riisitunturin lähimmät majoituspaikat löytyvät Posiolta! Lue lisää täältä.

RIISITUNTURIN RETKEILYREITIT

Voit tehdä Riisitunturilla 4-11 kilometrin päiväretkiä merkityillä ympyräreiteillä, tai vaeltaa halki koko kansallispuiston seuraten 29 kilometrin runkoreittiä. Talvisin Riisin reitit soveltuvat oivasti myös lumikenkäilyyn ja hiihtoon.

Retkeilyreitit

Kesto: 2-3 tuntia

Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit

Reittiluokitus: Keskivaativa ympyräreitti

Soveltuvuus: Maasto on pääosin helppokulkuista soratietä, matkalla myös pitkospuita rinnesoiden yli. Korkeusero 110 m. Soveltuu suvun nuorimmasta vanhimpaan, myös vasta-alkajalle. Hyvä kohde hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille ja valokuvaajille.

Reittikuvaus

Riisin rääpäsy alkaa Riisitunturin lähtöpisteeltä aivan kansallispuiston rajalta. Ympyräreitti kulkee myötä päivään kohti Ison Riisitunturin huippua (465 metriä mpy) polveillen vaara- ja tunturialueella. Harvapuistoisella lakialueella on levähdyspaikka, josta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja kauas Posion metsämaisemiin.

Huipun jälkeen reitti lähtee laskeutumaan takaisin kohti lähtöpistettä. Rinne muuttuu pikkuhiljaa vetisemmäksi, ja pitkospuut vievät kosteimpien suoalueiden yli. Yksi reitin mieleenpainuvimpia nähtävyyksiä on rinteessä sijaitseva Ikkunalampi, jonka takaa avautuu näkymä Kitkajärvelle ja sen takaisiin vaaroihin ja tuntureihin. Ikkunalammen jälkeen polku kulkee vaikuttavien rinnesoiden läpi kohti Riisitunturin autiotupaa, jonka suojassa tai pihapiirissä on nautinnollista syödä eväitä.

Hyvä tietää

Reitillä on Riisitunturin autiotupa (6 hlö), jonka yhteydessä on myös laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Lisäksi reitillä on pienempiä levähdyspaikkoja (tunturin laella ja Ikkunalammen kohdalla) penkkeineen.

Tolvassa sijaitsee Korpihillan kahvila ja herkkupuoti, missä voi käydä kahvittelemassa retkien yhteydessä.

Reitin alkuun

Posiolta on Riisitunturille matkaa vajaa 35 km. Keskustasta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa noin 19 km. Patoniementietä ajetaan 16 km, jonka jälkeen käännytään Riisitunturi-opasteen kohdalta vasemmalle. Risteyksessä sijaitsee entinen Syrjälahden pysäköintipaikka, josta ajetaan vielä noin 3 km eteenpäin kansallispuiston rajalle. Lähtöpisteessä on pysäköintialue ja opastuskatos, mistä löytyy tietoa alueesta ja sen historiasta.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Lähtöpiste

WGS84

lat: 66° 12.9364′

lon: 28° 35.2439′

ETRS-TM35FIN

P: 7344847m

I: 571431m

KKJ

P: 7347919m

I: 3571632m

Kesto: 4-5 tuntia

Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit

Reittiluokitus: Keskivaativa ympyräreitti

Soveltuvuus: Reitti on osittain märkä, joten sen kulkemiseen suositellaan vedenpitäviä kenkiä. Korkeusero 160 m. Soveltuu suvun nuorimmasta vanhimpaan, myös vasta-alkajalle. Hyvä kohde hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille ja valokuvaajille.

Reittikuvaus

Riisin rietas alkaa Riisitunturin lähtöpisteeltä aivan kansallispuiston rajalta. Ympyräreitti kulkee myötä päivään Ison Riisitunturin laelle (465 metriä mpy) saakka samaa reittiä Riisin rääpäsy -päiväreitin kanssa. Harvapuistoisella lakialueella on levähdyspaikka, josta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin. Huipulta reitti haarautuu vasemmalle, ja kulkee Uudensuonlammen laavun, Nuolivaaran, Riisinsuon, Pikku Riisitunturin, Soilun laavun sekä Riisitunturin autiotuvan kautta takaisin lähtöpisteelle. Tunturi ja rinnesuot tulevat tutuksi reitillä, joka kiipeilee vaarojen rinteitä monissa kohden myös pitkospuita pitkin. Matkan varrella retkeilijän silmää ihastuttavat vaihtelevat suomaisemat, Riisijoki ja useat pienet purot sekä Riisinsuon upea niittyalue, jonka ladon kätköissä voit perehtyä niittykulttuurin saloihin.

Hyvä tietää

Reitin varrella on Uusilammen laavu, Soilun laavu sekä Riisitunturin autiotupa (6 hlö), jonka yhteydessä on myös laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Lisäksi matkalla on myös pienempiä levähdyspaikkoja penkkeineen.Tolvan kylässä sijaitsee Korpihillan kahvila ja herkkupuoti, missä voi käydä kahvittelemassa retkien yhteydessä.

Reitti on saanut nimensä Riisin riettaaksi nimitetystä kummituksesta, jonka kerrottiin 1800- ja 1900-luvun taitteessa huhuilevan kulkijoiden jäljillä. Uskottiin, että seudulle tapettu, löytämättä jäänyt mies siellä äänteli. Riisin riettaan varrella on opasteita, joiden aiheita ovat muun muassa luonnon antimet, karjan rehun korjaaminen luonnonniityiltä ja metsänhakkuut.

Reitin alkuun

Posiolta on Riisitunturille matkaa vajaa 35 km. Keskustasta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Patoniementietä ajetaan noin 16 km, jonka jälkeen käännytään Riisitunturi-opasteen kohdalta vasemmalle. Risteyksessä on entinen Syrjälahden pysäköintipaikka, josta ajetaan vielä noin 3 km eteenpäin kansallispuiston rajalle. Lähtöpisteessä on pysäköintialue ja opastuskatos, mistä löytyy tietoa alueesta ja sen historiasta: lue vaikka mistä Riisin Rietas sai nimensä!

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Lähtöpiste

WGS84

lat: 66° 12.9364′

lon: 28° 35.2439′

ETRS-TM35FIN

P: 7344847m

I: 571431m KKJ

P: 7347919m

I: 3571632m

Kesto: 2 päivää

Reittimerkinnät: Oranssit maalimerkit

Reittiluokitus: Keskivaativa janareitti

Soveltuvuus: Soveltuu kokeneemmalle retkeilijälle. Hyvä kohde hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille ja valokuvaajille.

Reittikuvaus

Riisitunturin reitti kulkee yli tunturinlakien koillisesta Noukavaarasta Riisitunturin kautta lounaaseen Karitunturille, josta on reittiyhteys Kirintövaaraan. Riisitunturin laelta lähtee myös sivureitti Syrjälahteen. Reitti polveilee vaihtelevissa vaara- ja tunturi- sekä suomaisemissa. Harvapuistoisilta lakialueilta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin.

Hyvä tietää

Reitin varrella sijaitsee Riisitunturin autiotupa (6 hlö), Karitunturin päivätupa ja Karitunturin Ahmatupa sekä viisi laavua tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Tolvan kylässä sijaitsee Korpihillan kahvila ja herkkupuoti, missä voi käydä kahvittelemassa retkien yhteydessä.

Kirintövaaran ulkoilualueelta, reitin lounaisesta päästä löytyy yöpyjille monenlaisia vuokramökkejä sekä Hotelli Kirikeskus. Retkeilyreittien lisäksi ulkoilualue sisältää maastohiihtokeskuksen 60 km latuverkostoineen, laskettelurinteet sekä moottorikelkkareittejä. Kesällä aktiviteettimahdollisuuksiin kuuluu retkeilyn lisäksi kätkösuunnistusta, suunnistusta ja frisbeegolfia.

UKK-reitti mukailee Riisitunturin reittiä välillä Kirintövaara-Karitunturi-Riisitunturi-Noukavaara. Noukavaarasta eteenpäin UKK-reitin merkinnät ovat puutteelliset eikä palveluvarustusta juuri ole. Reitti Noukavaarasta eteenpäin soveltuu vain suunnistustaitoisille ja hyväkuntoisille retkeilijöille, ja se kulkee Rukatunturille saakka.

Reitin alkuun

Lähtöpisteet ovat Noukavaarassa ja Kirintövaarassa.

Noukavaaran lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 40 km, ja sinne ajetaan Tolvan kylän kautta. Posiolta lähdettäessä ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä ajetaan noin 20 km Tolvan kylään, mistä käännytään vasemmalle holtinojantielle ja ajetaan vielä noin 8 km lähtöpisteelle. Noukavaaran lähtöpisteeseen kulkeva tie on sorapintainen ja huonokuntoinen, eikä tiellä ole talvikunnossapitoa.

Kirintövaaran lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 9 km. Posiolta lähdettäessä ajetaan Kuusamoon päin (tie nro 81) noin 6 km ja käännytään vasemmalle Kirintövaaraan Kirikeskus-opasteen kohdalta. Lähtöpiste sijaitsee Hotelli Kirikeskuksen pysäköintipaikalla, mistä löytyvät myös lähtöpaikkaopasteet.

Oman auton lisäksi lähtöpisteille Posion keskustasta pääsee taksilla. Reitin päätepisteestä pääsee pois omalla autolla, taksilla tai patikoimalla takaisin. Kuljetuspalvelua tarjoaa mm. Hotelli Kirikeskus.

Kirintövaaran risteykseen saakka (Kuusamontien varteen) pääsee Kuusamoon päin lähtevillä busseilla, joita kulkee pari kertaa päivässä. Bussit lähtevät Ingan tuvalta osoitteesta toritie 4. Tarkemmat aikataulut löydät Matkahuollon nettisivuilta.

Noukavaaran lähtöpiste Holtinojantie, 97925 Posio

Lähtöpiste

WGS84

lat: 66° 15.3223′

lon: 28° 36.4014′

ETRS-TM35FIN

P: 7349301m

I: 572185m

KKJ

P: 7352375m

I: 3572386m

Kirintövaaran lähtöpiste Kiririnteentie 1, 97900 Posio

WGS84

lat: 66° 6.4674′

lon: 28° 17.0842′

ETRS-TM35FIN

P: 7332519m

I: 558060m

KKJ

P: 7335586m

I: 3558255m

Helmikuussa 2021 avattu Riisitunturin kansallispuiston monitoimireitti on noin 20 kilometriä pitkä ympyrä-/janareitti, jonka lähtö- ja päätepiste on Riisitunturin parkkipaikalla.

Posiolta on Riisitunturin lähtöpisteeseen (Google maps -kartta) matkaa vajaa 35 km. Keskustasta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Patoniementietä ajetaan 16 km Tolvan kylää päin, jonka jälkeen käännytään Riisitunturi-opasteen kohdalta vasemmalle. Risteyksestä ajetaan vielä noin 3 km eteenpäin kansallispuiston rajalle.

Parkkipaikalta reitti kulkee autiotuvan kautta Soilun laavulle. Autiotuvalle matkaa on noin 2 km ja Soilun laavulle noin 4 km. Soilun laavulta reitti laskee jyrkästi kohti Rinnesuota, josta lähtee etelään Riisisuon kautta Uudenlammen laavulle.

Uudenlammen laavulle matkaa on noin 8 km. Uudenlammen laavulta reitti lähtee luoteeseen kohti Kolmiloukkosta, josta se jatkuu Nuolivaaran kiertäen kohti Soilunsuota. Soilunsuolta reitti jatkuu kohti Rinnesuota, josta sitten mennään samaa reittiä Soilun laavun ja autiotuvan kautta parkkipaikalle.

Sama reitti on koiravaljakoiden käytössä ja väistämisvelvollisuus on aina pyöräilijöillä.

Muistathan, että reitti on käytettävissä vain talvisin ja lumettomana aikana kansallispuistossa pyöräily on kielletty.

Reitti kunnostetaan kahdesti viikossa (tiistaina ja perjantaina). Voit tarkastaa viimeisimmän kunnostuksen infogis.fi/posio/

Lisätietoja reitin lanaustilanteesta voi kysyä Lauri Sassalilta, 040 718 7287 

Lue lisää Posion maastopyöräilyreiteistä.

Ostettavat tuotteet

Lisätietoja

   Sijainti

Kartat

Kahvilat ja ravintolat

Riisitunturin läheisyydessä sijaitsee kaksi ihanan erilaista kahvilaa

  • Riisitunturin lähtöpaikalla sijaitsee Eräkahvila Tykky.
  •  Majoitus KitkanRiisi palvelee Tolvassa Kitkan rannalla
  • Tolvan kylässä sinua palvelee maalaisromanttinen kahvila ja herkkupuoti Korpihilla.
  •  Kuusamontien varrella sijaitseva Lomakeskus Himmerki tarjoaa makoisaa lähiruokaa ja tuoretta kahvia sekä leivonnaisia.

Opastukset ja välinevuokraus

Erä- ja luonto-opastukset

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Luonto

Esteetön matkailu

Luonto

Kirintövaara

Luonto

Korouoma

Luonto

Livojärvi

Vastuullisuus

Green Key