Riisitunturin kansallispuisto

Taianomaiset tykkymetsät, harvinaiset rinnesuot ja avarat järvimaisemat - Riisitunturi on retkeilijän ja valokuvaajan paratiisi.

Vuoden Retkikohteeksi 2010 valittu Riisitunturin kansallispuisto vanhoine metsineen on lappilaista tunturi- ja vaaraluontoa parhaimmillaan. Tunturin kupeita värittävät harvinaiset rinnesuot ja harvapuustoisilta lakialueilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin. Talvisin puusto verhoutuu näyttävään tykkylumivaippaan, joka näyttää upealta revontulien loisteessa.

Alue on miltei kokonaan 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Yli 400 metrin yläpuolelle kohoaa kolmetoista huippua.

Helmikuussa 2021 Riisitunturille avataan uusi talvipyöräilyreitti, jonka pituus on noin 20 kilometriä. Lue lisää reitistä täältä.

Myös Riisitunturin hiihtoladut avataan helmikuussa.

RIISITUNTURIN RETKEILYREITIT

Voit tehdä Riisitunturilla 4-11 kilometrin päiväretkiä merkityillä ympyräreiteillä, tai vaeltaa halki koko kansallispuiston seuraten 29 kilometrin runkoreittiä. Talvisin Riisin reitit soveltuvat oivasti myös lumikenkäilyyn.

Lisätietoa Riisitunturin retkeilyreiteistä:

Riisin rääpäsy, 4.3 km

Kesto: 2-3 tuntia
Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit
Reittiluokitus: Keskivaativa ympyräreitti
Soveltuvuus: Maasto on pääosin helppokulkuista soratietä, matkalla myös pitkospuita rinnesoiden yli. Korkeusero 110 m. Soveltuu suvun nuorimmasta vanhimpaan, myös vasta-alkajalle. Hyvä kohde hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille ja valokuvaajille.

Reittikuvaus
Riisin rääpäsy alkaa Riisitunturin lähtöpisteeltä aivan kansallispuiston rajalta. Ympyräreitti kulkee myötä päivään kohti Ison Riisitunturin huippua (465 metriä mpy) polveillen vaara- ja tunturialueella. Harvapuistoisella lakialueella on levähdyspaikka, josta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja kauas Posion metsämaisemiin.

Huipun jälkeen reitti lähtee laskeutumaan takaisin kohti lähtöpistettä. Rinne muuttuu pikkuhiljaa vetisemmäksi, ja pitkospuut vievät kosteimpien suoalueiden yli. Yksi reitin mieleenpainuvimpia nähtävyyksiä on rinteessä sijaitseva Ikkunalampi, jonka takaa avautuu näkymä Kitkajärvelle ja sen takaisiin vaaroihin ja tuntureihin. Ikkunalammen jälkeen polku kulkee vaikuttavien rinnesoiden läpi kohti Riisitunturin autiotupaa, jonka suojassa tai pihapiirissä on nautinnollista syödä eväitä.

Hyvä tietää
Reitillä on Riisitunturin autiotupa (6 hlö), jonka yhteydessä on myös laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Lisäksi reitillä on pienempiä levähdyspaikkoja (tunturin laella ja Ikkunalammen kohdalla) penkkeineen.

Tolvassa sijaitsee Korpihillan kahvila ja herkkupuoti, missä voi käydä kahvittelemassa retkien yhteydessä.

Reitin alkuun
Posiolta on Riisitunturille matkaa vajaa 35 km. Keskustasta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa noin 19 km. Patoniementietä ajetaan 16 km, jonka jälkeen käännytään Riisitunturi-opasteen kohdalta vasemmalle. Risteyksessä sijaitsee entinen Syrjälahden pysäköintipaikka, josta ajetaan vielä noin 3 km eteenpäin kansallispuiston rajalle. Lähtöpisteessä on pysäköintialue ja opastuskatos, mistä löytyy tietoa alueesta ja sen historiasta.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Lähtöpiste

WGS84
lat: 66° 12.9364'
lon: 28° 35.2439'

ETRS-TM35FIN
P: 7344847m
I: 571431m

KKJ
P: 7347919m
I: 3571632m


Riisin rietas, 10.7 km

Kesto: 4-5 tuntia
Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit
Reittiluokitus: Keskivaativa ympyräreitti
Soveltuvuus: Reitti on osittain märkä, joten sen kulkemiseen suositellaan vedenpitäviä kenkiä. Korkeusero 160 m. Soveltuu suvun nuorimmasta vanhimpaan, myös vasta-alkajalle. Hyvä kohde hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille ja valokuvaajille.

Reittikuvaus
Riisin rietas alkaa Riisitunturin lähtöpisteeltä aivan kansallispuiston rajalta. Ympyräreitti kulkee myötä päivään Ison Riisitunturin laelle (465 metriä mpy) saakka samaa reittiä Riisin rääpäsy -päiväreitin kanssa. Harvapuistoisella lakialueella on levähdyspaikka, josta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin. Huipulta reitti haarautuu vasemmalle, ja kulkee Uudensuonlammen laavun, Nuolivaaran, Riisinsuon, Pikku Riisitunturin, Soilun laavun sekä Riisitunturin autiotuvan kautta takaisin lähtöpisteelle. Tunturi ja rinnesuot tulevat tutuksi reitillä, joka kiipeilee vaarojen rinteitä monissa kohden myös pitkospuita pitkin. Matkan varrella retkeilijän silmää ihastuttavat vaihtelevat suomaisemat, Riisijoki ja useat pienet purot sekä Riisinsuon upea niittyalue, jonka ladon kätköissä voit perehtyä niittykulttuurin saloihin.

Hyvä tietää
Reitin varrella on Uusilammen laavu, Soilun laavu sekä Riisitunturin autiotupa (6 hlö), jonka yhteydessä on myös laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Lisäksi matkalla on myös pienempiä levähdyspaikkoja penkkeineen.Tolvan kylässä sijaitsee Korpihillan kahvila ja herkkupuoti, missä voi käydä kahvittelemassa retkien yhteydessä.

Reitti on saanut nimensä Riisin riettaaksi nimitetystä kummituksesta, jonka kerrottiin 1800- ja 1900-luvun taitteessa huhuilevan kulkijoiden jäljillä. Uskottiin, että seudulle tapettu, löytämättä jäänyt mies siellä äänteli. Riisin riettaan varrella on opasteita, joiden aiheita ovat muun muassa luonnon antimet, karjan rehun korjaaminen luonnonniityiltä ja metsänhakkuut.

Reitin alkuun
Posiolta on Riisitunturille matkaa vajaa 35 km. Keskustasta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Patoniementietä ajetaan noin 16 km, jonka jälkeen käännytään Riisitunturi-opasteen kohdalta vasemmalle. Risteyksessä on entinen Syrjälahden pysäköintipaikka, josta ajetaan vielä noin 3 km eteenpäin kansallispuiston rajalle. Lähtöpisteessä on pysäköintialue ja opastuskatos, mistä löytyy tietoa alueesta ja sen historiasta: lue vaikka mistä Riisin Rietas sai nimensä!

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Lähtöpiste

WGS84
lat: 66° 12.9364'
lon: 28° 35.2439'

ETRS-TM35FIN
P: 7344847m
I: 571431m

KKJ
P: 7347919m
I: 3571632m

Riisitunturin reitti, 26-29 km

Kesto: 2 päivää
Reittimerkinnät: Oranssit maalimerkit
Reittiluokitus: Keskivaativa janareitti
Soveltuvuus: Soveltuu kokeneemmalle retkeilijälle. Hyvä kohde hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille ja valokuvaajille.

Reittikuvaus
Riisitunturin reitti kulkee yli tunturinlakien koillisesta Noukavaarasta Riisitunturin kautta lounaaseen Karitunturille, josta on reittiyhteys Kirintövaaraan. Riisitunturin laelta lähtee myös sivureitti Syrjälahteen. Reitti polveilee vaihtelevissa vaara- ja tunturi- sekä suomaisemissa. Harvapuistoisilta lakialueilta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin.

Hyvä tietää
Reitin varrella sijaitsee Riisitunturin autiotupa (6 hlö), Karitunturin päivätupa ja Karitunturin Ahmatupa sekä viisi laavua tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Tolvan kylässä sijaitsee Korpihillan kahvila ja herkkupuoti, missä voi käydä kahvittelemassa retkien yhteydessä.

Kirintövaaran ulkoilualueelta, reitin lounaisesta päästä löytyy yöpyjille monenlaisia vuokramökkejä sekä Hotelli Kirikeskus. Retkeilyreittien lisäksi ulkoilualue sisältää maastohiihtokeskuksen 60 km latuverkostoineen, laskettelurinteet sekä moottorikelkkareittejä. Kesällä aktiviteettimahdollisuuksiin kuuluu retkeilyn lisäksi kätkösuunnistusta, suunnistusta ja frisbeegolfia.

UKK-reitti mukailee Riisitunturin reittiä välillä Kirintövaara-Karitunturi-Riisitunturi-Noukavaara. Noukavaarasta eteenpäin UKK-reitin merkinnät ovat puutteelliset eikä palveluvarustusta juuri ole. Reitti Noukavaarasta eteenpäin soveltuu vain suunnistustaitoisille ja hyväkuntoisille retkeilijöille, ja se kulkee Rukatunturille saakka.

Reitin alkuun
Lähtöpisteet ovat Noukavaarassa ja Kirintövaarassa.

Noukavaaran lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 40 km, ja sinne ajetaan Tolvan kylän kautta. Posiolta lähdettäessä ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä ajetaan noin 20 km Tolvan kylään, mistä käännytään vasemmalle holtinojantielle ja ajetaan vielä noin 8 km lähtöpisteelle. Noukavaaran lähtöpisteeseen kulkeva tie on sorapintainen ja huonokuntoinen, eikä tiellä ole talvikunnossapitoa.

Kirintövaaran lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 9 km. Posiolta lähdettäessä ajetaan Kuusamoon päin (tie nro 81) noin 6 km ja käännytään vasemmalle Kirintövaaraan Kirikeskus-opasteen kohdalta. Lähtöpiste sijaitsee Hotelli Kirikeskuksen pysäköintipaikalla, mistä löytyvät myös lähtöpaikkaopasteet.


Oman auton lisäksi lähtöpisteille Posion keskustasta pääsee taksilla. Reitin päätepisteestä pääsee pois omalla autolla, taksilla tai patikoimalla takaisin. Kuljetuspalvelua tarjoaa mm. Hotelli Kirikeskus.

Kirintövaaran risteykseen saakka (Kuusamontien varteen) pääsee Kuusamoon päin lähtevillä busseilla, joita kulkee pari kertaa päivässä. Bussit lähtevät Ingan tuvalta osoitteesta toritie 4. Tarkemmat aikataulut löydät Matkahuollon nettisivuilta.

Noukavaaran lähtöpiste
Holtinojantie, 97925 Posio

WGS84
lat: 66° 15.3223'
lon: 28° 36.4014'

ETRS-TM35FIN
P: 7349301m
I: 572185m

KKJ
P: 7352375m
I: 3572386m

Kirintövaaran lähtöpiste
Kiririnteentie 1, 97900 Posio

WGS84
lat: 66° 6.4674'
lon: 28° 17.0842'

ETRS-TM35FIN
P: 7332519m
I: 558060m

KKJ
P: 7335586m
I: 3558255m

RIISITUNTURIN ERÄMAALATU

Tolvan kylästä Riisitunturille johtava 14,3 km perinteisen tyyliin hiihdettävä Riisitunturin erämaalatu avataan heti lumitilanteen salliessa, yleensä tammi-helmikuulla.

Riisin rykäsy, 14.3 km

Reittiluokitus: Keskivaativa osittainen ympyräreitti
Tyyli: perinteinen
Tiedustelut: Posion matkailuneuvonta, puh. 044 7674 218 tai Korpihilla, puh. 0400 901 910

Tolvan kylästä Riisitunturille johtava 14,3 km perinteisen tyyliin hiihdettävä Riisitunturin erämaalatu avataan heti lumitilanteen salliessa, yleensä tammi-helmikuulla. Ladulle pääsee sekä Riisitunturin kansallispuiston P-paikalta, että Tolvan kylässä sijaitsevalta Korpihillan P-paikalta. Latu on osittainen rengasreitti.

Reittikuvaus
Latureitin vaihtoehdot ovat:

pysäköintialue-Riisitunturin autiotupa-pysäköintialue 4 km
pysäköintialue-Riisitunturi-Tolva- Korpihilla-Tolva-pysäköintialue 16,3 km
Korpihilla-Tolva-Riisitunturi-Tolva-Korpihilla 14,3 km

Hyvä tietää
Riisin rykäsy on pääosin vaativuudeltaan helppo, mutta kapeutensa ja jyrkkyytensä vuoksi osin vaativa minkä vuoksi kiertosuunta on määrätty myötäpäivään.

Hiihtotyyli on perinteinen, ei valaistusta.

Riisitunturin latua ylläpidetään helmi-huhtikuussa. Vuosittain kunnostuksen aloitus ja lopetus vaihtelee lumitilanteen mukaan. Katso ajantasainen latuinfo täältä.

Reitin alkuun
Lähtöpisteet ovat Riisitunturin lähtöpiste ja Tolvan kylässä sijaitseva Korpihillan herkkupuoti ja kahvila, joka on myös latukahvila.

Posiolta on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa vajaa 35 km. Keskustasta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa noin 19 km. Patoniementietä ajetaan 16 km Tolvan kylään, jonka jälkeen käännytään Riisitunturi-opasteen kohdalta vasemmalle. Risteyksessä sijaitsee entinen Syrjälahden pysäköintipaikka, josta ajetaan vielä noin 3 km eteenpäin kansallispuiston rajalle. Lähtöpisteessä on pysäköintialue ja opastuskatos, mistä löytyy tietoa alueesta ja sen historiasta.

Korpihillan lähtöpisteeseen pääsee jatkamalla Patoniementietä suoraan Tolvan kylään. Tolvasta on opasteet vasemmalle Korpihillaan, joka sijaitsee Holtinojantiellä.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla.

Riisitunturin kansallispuisto

Lisätietoa: Luontoon.fi
matkailu.neuvonta@posio.fi
Puh: +358 44 7674 218

Majoitusta Riisitunturin lähistöllä

Majoitu rauhallisessa mökissä kansallispuiston kainalossa! Lue lisää täältä.

Kahvilat ja ravintolat

Riisitunturin läheisyydessä sijaitsee kaksi ihanan erilaista kahvilaa

 • Tolvan kylässä sinua palvelee maalaisromanttinen kahvila ja herkkupuoti Korpihilla.

 • Riisitunturin lähtöpaikalla sijaitsee Eräkahvila Tykky.

 • Kuusamontien varrella sijaitseva Lomakeskus Himmerki tarjoaa makoisaa lähiruokaa ja tuoretta kahvia sekä leivonnaisia.

 • Posion palvelut löydät myös tältä kartalta.

  Opastukset ja välinevuokraus

  Erä- ja luonto-opastukset

 • Kota-Husky
 • Korpihilla ky
 • Seikkailuapinat (pitkät vaellukset)
 • Oiva Soudunsaari, puh. +358 400 305 843


 • Huskysafarit
 • Kota-Husky

 • Lumikenkien vuokraus
 • Lomakeskus Himmerki 10 €/vrk
 • Lapin Satu 10 €/vrk
 • Lapiosalmen matkailukeskus 10 €/vrk

 • Murtomaasuksien vuokraus
 • Lomakeskus Himmerki 15 €/vrk (sis. sukset, sauvat ja monot)
 • Posion matkailukartta

  Posion matkailukartasta löydät mm.

  - Retkeilyreitit (mm. Riisitunturin reitistöt)
  - Posion kunnan kartan
  - Hiihtoladut
  - Moottorikelkkareitit
  - Taajaman kartan ja palvelut
  - Mökkimajoituksen, ravintolapalvelut sekä ohjelmapalvelut
  7€
  Osta PosioShopista!
  Riisitunturi Retkikartalla

  Klikkaa tästä.

  Lähialueen majoitus

  Vapaita kohteita tulevana viikonloppuna 22.01.-24.01.

  Majoitus

  Tutustu myös näihin

  Livojärven hiekkarannat

  Livojärven puhtaat hiekkarannat houkuttelevat matkailijaa uintiin ja auringonottoon.

  Muut retkikohteet

  Oletko jo käynyt Hirsiniemessä tai Palotunturilla? Posio tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja omatoimiselle vaeltajalle.

  Korouoma

  Korouoman rotkolaakso tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet retkeilyyn, luonnon tarkkailuun, kalastukseen ja jääkiipeilyyn.

  Kirintövaara

  Kirintövaaran ulkoilualue sijaitsee Riisitunturin kansallispuiston eteläpuolella, välittömästi puistoon rajautuen.

  #riisitunturi