1. Majoitu Riisitunturin kansallispuiston läheisyydessä

 • Riisitunturin erämökit sijaitsevat Riisitunturin kansallispuiston pohjoisreunalla, ylimmäisen Noukajärven ja Kovajärven rannalla. Kalaisien järvien rannoilla pääset todelliseen luonnonrauhaan.
 • Lomakeskus Himmerki sijaitsee Kitkajärven rannalla Rovaniemen tien läheisyydessä. Ajomatkaa Riisitunturille tulee noin 20 minuuttia. 
 • Erämaahotelli Kirikeskus on loistava tukikohta, jos suunnittelee vaellusta Kirintövaarasta Karitunturin kautta Riisitunturille. Rauhallisessa hotellissa on 22 viihtyisää huonetta. Ikkunoista näkyy upea järvi- ja vaaramaisema. Hotelli Kirikeskuksella on Green Key -ympäristömerkki.
 • Mourusalmen majat sijaitsevat kauniilla Kitkajärven rannalla. Matkaa Posiolta kertyy 12 kilometriä ja Kuusamosta 48 kilometriä. Kirintövaarasta Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän vaellusreitin alkupää on 7 kilometrin päässä ja Riisitunturin kansallispuiston lähtöpiste 20 kilometrin päässä. Varaa soittamalla numeroon 0400-369080.
 • Vilikkilän Lomamökki on hyvin varusteltu mökki Kirintövaaran ulkoilualueella. Mökissä on vuodepaikat yhteensä kahdeksalle henkilölle. Mökki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kirintövaarasta Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin alkupisteestä.
 • Posionhelmi 3 ja 5 ovat nykyaikaisesti varusteltuja vapaa-ajan asuntoja Posion Kirintövaarassa, ja niihin majoittuu mukavasti 8-10 henkilöä per mökki. Kirintövaara sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Posion keskustasta Kuusamon suuntaan
 • Kirimajat. Kirinkieppi ja Kirinuuttu sijaitsevat alle kilometrin päässä Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin lähtöpisteestä. Kummassakin mökissä on tilaa kahdeksalle hengelle. Varaa PosioShopista.
 • Ylikosken mökit: Kirintötupa ja Patolammen mökki. Kirintötupa sijaitsee Kirintövaarassa Tykkytiellä, josta on kauniit näkymät Kitkajärvelle. Kirintötupa on kuuden hengen hirsimökki, jonka voit varata täältä. Mökki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kirintövaarasta Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin alkupisteestä. Myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita mökkiin! Patolammen mökki on kuuden hengen mökki Patolammen rannalla lähellä Kuusamontietä ja sen voit varata täältä. Ajomatka Riisitunturin lähtöpisteeseen noin 20 minuuttia.
 • Posion Petäjä sijaitsee Kirintövaarassa vain muutaman kilometrin päässä Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin lähtöpisteessä. Mökkiin majoittuu mukavasti 6+2 hengen ryhmä. Varaa soittamalla numeroon 040 5855 837 tai tämän linkin takaa.
 • Kitkan Riisi sijaitsee Riisitunturin kansallispuiston kupeessa kirkasvetisen Kitkajärven rannalla. Varauksen voit tehdä puhelimitse 040 670 2808, sähköpostitse info@kitkanriisi.fi tai nettisivuilta. 

Kaikki Posion majoituspaikat löydät täältä.

2. Riisitunturin reitit, autiotuvat ja laavut

Riisitunturi tarjoaa kaikille jotain. Voit tehdä 4-11 kilometrin päiväretkiä merkityillä ympyräreiteillä tai vaeltaa halki koko kansallispuiston seuraten noin 30 kilometrin runkoreittiä Riisitunturilta Kirintövaaraan.

Saapuminen Riisitunturin lähtöpisteeseen: Posiolta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa noin 19 km. Google maps -kartta.

 • Riisin rääpäsy: 4,3 kilometrin pituinen ympyrälenkki, jonka varrella pääset nauttimaan Riisitunturin korkeimman pisteen huimista maisemista ja Kitkajärven kimalluksesta. Reitin varrella on myös korkealla tunturilla sijaitseva Ikkunalampi, jonka äärellä kannattaa istahtaa ihailemaan veteen heijastuvaa taivasta. Ikkunalammen jälkeen polku kulkee vaikuttavien rinnesoiden läpi kohti Riisitunturin autiotupaa, jonka suojassa tai pihapiirissä on nautinnollista syödä eväitä.
 • Riisin rietas on 10,7 kilometrin pituinen reitti. Ympyräreitti kulkee myötäpäivään Ison Riisitunturin laelle saakka samaa reittiä Riisin rääpäsy -päiväreitin kanssa. Harvapuistoisella lakialueella on levähdyspaikka, josta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin. Huipulta reitti haarautuu vasemmalle, ja kulkee Uudensuonlammen laavun, Nuolivaaran, Riisinsuon, Pikku Riisitunturin, Soilun laavun sekä Riisitunturin autiotuvan kautta takaisin lähtöpisteelle.
 • Kokeneemmille retkeilijöille suosittelemme 30 kilometrin vaellusreittiä Kirintövaarasta Karitunturin kautta Riisitunturille tai toisinpäin. Reitin varrella sijaitsee Riisitunturin autiotupa (6 hlö), Karitunturin päivätupa ja Karitunturin Ahmatupa (kaksiosainen, yhteensä 10 hlö) sekä viisi laavua tulentekopaikkoineen ja käymälöineen.
 • Harvinaisia suotyyppejä. Riisitunturin erikoispiirre ovat lukuisat vaarojen lakiosiin asti ulottuvat karut rinnesuot sekä monet pikkupurot ja -joet. Muista aiheuttaa alueen herkälle luonnolle mahdollisimman vähän haittaa ja lue vinkit vastuulliseen retkeilyyn.
 • Autiotuvat ja laavut. Riisitunturin retkeilyreitin varrella on kaksi autiotupaa: Riisitunturin autiotupa Riisitunturin huipulla ja Karitunturin Ahmatupa Karitunturin juurella. Karitunturin päivätupa sijaitsee Karitunturin huipulla. Alueella on lisäksi viisi laavua: Soilun, Uusilammen, Liittolammen, Kuoppavaaran ja Koljatin laavut. Muistathan, että avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana on kielletty. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Lue lisää Riisitunturin reiteistä täältä.

Taksin voit soittaa numerosta 016 372 1555.

Kuljetuspalveluita tarjoaa Hotelli Kirikeskus: 040 836 7217.

Kuvat Riisitunturin kansallispuistosta: Heikki Sulander.

3. Luonnontuotteita Kartano Korpihillassa ja lähiruokaa Himmerkin lomakeskuksessa

 • Eräkahvila Tykky on avannut ovensa Riisitunturin kansallipuiston lähtöpaikalla. Kahvilassa tarjolla kahvin ja tuoreiden lättyjen lisäksi päivän keitto. Lue ajankohtaista tietoa Tykyn Facebook-sivuilta.
 • Artesaaniherkkuja tarjoava Korpihilla sijaitsee aivan Riisitunturin läheisyydessä Tolvan kylässä. Marmeladimakeiset, suklaiset hillakonvehdit, lemmenjuoma, karpalokonjakkisiirappi sekä Kuohuva Kuusenkerkkäjuoma valmistetaan aina parhaista raaka-aineista ja lappilaisia perinteitä kunnioittaen. Kahvila on avoinna kesäisin sekä ruska-aikaan, muina aikoina sopimuksen mukaan ryhmille. Osoite: Holtinojantie 5. Lue lisää täällä.
 • Lounaalle tai päivälliselle Himmerkin lomakeskukseen. Listalta löytyy muun muassa siikafilettä, porokebabia ja käsintehtyjä kasvispihvejä Ruokalistan löydät täältä. Himmerkistä löydät myös mökkimajoitusta ja karavaanarialueen. Osoite: Himmerki 8.

4. Vaella huskylauman kanssa Riisitunturille

Jaksamossa sijaitseva ihana pieni perheyritys Kota-Husky tarjoaa kesäisin monenlaisia vaelluksia Riisitunturin kansallispuistoon vähemmän tunnetulle puolelle Noukavaaraan. Voit tutustua koirien kotiin, lähteä muutaman tunnin vaellukselle tai viettää viisi tuntia koirien kanssa kansallispuiston maisemissa. Tarjolla on myös vauhdikas koirajuoksulenkki!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Lomavinkit

Kuuluisa hehtaari

Lomavinkit

Posio kesällä

Lomavinkit

Näe revontulia

Lomavinkit

Posion ruska

Lomavinkit

Pentik