1. Korouoman kanjonin jylhät maisemat ruskaväreissä ovat henkeäsalpaava kokemus

 • Posiolla eletään luonnon rytmissä. Ruskasta nautimme yleensä syyskuun puolessa välissä. Silloin monipuoliset luontokohteemme tarjoavat upeaa luonnon ilotulitusta.
 • Korouoman viiden kilometrin pituinen Koronjää-reitti on helppo päiväkohde, jonka varrella sijaitsevat alueen tärkeimmät nähtävyydet: vesiputoukset, Korojoki ja näköalatasanne, jolta avautuu kanjonin väriloisto.
 • Korouomassa on myös toinen viiden kilometrin pituinen Piippukallion pihaus -reitti, joka johtaa Piippukallion upeisiin näköalapaikkoihin.
 • Lapiosalmesta tai Saukkovaarasta alkava Korouoman 20 kilometrin pituinen vaellusreitti tarjoaa haastetta ja sopii kokeneelle vaeltajalle. Ota huomioon, että vaellusreitti on lyhentynyt ja sitä voi kulkea vain välillä Lapiosalmi-Saukkovaara. Lue reitin tarkka kuvaus Metsähallituksen sivuilta
ruska Korouomassa

2. Vaella Riisitunturin maisemissa huskyjen kanssa ja tule juhlimaan 40-vuotiasta kansallispuistoa

 • Tutustu Riisitunturiin kansallispuistoon Kota-Huskyn onnellisten koirien kanssa. Kota-Husky on yksi Posion kymmenestä Green Key –sertifioiduista matkailuyrityksistä, eli yritys erikoistuu vastuullisiin huskyseikkailuihin.
 • Riisitunturin lähistöltä löytyy ihana majoituspaikka, KitkanRiisi. KitkanRiisissä on 10 huonetta, joissa kaikissa on suihku ja WC. Lisäksi tarjolla on lisävuodemahdollisuus sekä lasten matkasänkyjä. Lemmikit ovat tervetulleita osaan huoneista. Asiakkaiden käytössä on kaksi yhteiskeittiötä. Majoituksessa on avara oleskelutila, jossa on takka. Tiloissa on lisäksi kaksi saunaa sekä pesutuvan käyttömahdollisuus. Infon yhteydessä toimii pieni kahvio/kioski.
 • Kuusamontien varrella sijaitsevasta Lomakeskus Himmerkistä on hyvät yhteydet Riisitunturille ja moniin muihin kohteisiin. Lisää majoituspaikkoja löydät täältä, ja täältä löydät lisätietoa Riisitunturin reiteistä.

3. Vähemmän tunnettuja retkeilykohteita, laajoja erämaa-alueita metsästäjille ja kalastajille

 • Jos Korouoma ja Riisitunturi ovat jo tuttuja, Pernussa sijaitseva Palotunturi on vähemmän tunnettu retkikohde, mutta sitäkin hienompi. Neljän kilometrin matkalla huipulle ja takaisin näkyy hienoja ruskamaisemia. Huipulla on autiotupa sekä nuotiopaikka.
 • Karitunturi on mukava retkeilykohde ruska-aikaan. Matkaa Kirintövaarasta Karitunturille kertyy seitsemän kilometriä suuntaansa. Samaa reittiä on mahdollista jatkaa myös Riisitunturille asti. Lue tarkka reittikuvaus tästä blogista. Iso Karitunturin juurella on autiotupa ja huipulla päivätupa. Retkeilemällä vähemmän tunnetuissa kohteissa vähennät retkeilyn kuormitusta luonnolle. Lue lisää vinkkejä vastuulliseen retkeilyyn.
 • Metsästä tai kalasta erämaassa. Posiolla valtion ja yhteismetsän metsästysmaat levittyvät yhteensä 130 000 hehtaarin alueelle. Laajat erämaa-alueet, vaihtelevat maastot ja monipuoliset riistakannat takaavat mieluisan metsästyssaaliin jokaiselle metsästäjälle. Lue lisää metsästyksestä ja kalastuksesta.

4. Lähde päivävaellukselle Kirintövaaraan tai opettele tekemään savesta reliefi

 • Ruskamaisemia voi ihailla myös Kirintövaaran huipulta, jonne voi nousta Kiririnteitä pitkin nousevaa polkua pitkin tai ajaa autolla suoraan huipulle. Rinteen yläpäässä on myös huippumaisemilla varustettu laavu. Hotellihuoneen voit varata kätevästi Erämaahotelli Kirikeskuksesta.
 • Lisäksi Kirikeskuksessa järjestetään syyskuussa  keramiikkakurssi, jolla opetellaan tekemään reliefi erilaisia käsinrakennustekniikoita hyödyntäen. Kurssille osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta savityöskentelystä. Lue lisää kursseista.

5. Osallistu Kaarlon juoksuun Maaninkavaaran maisemissa

 • Lähde mukaan juoksemaan, hölkkäämään tai vaikka sauvakävelemään Kaarlon juoksu-tapahtumaan lauantaina 16.9. kello 12. Tapahtumapaikkana on Maaninkavaaran vanha koulu osoitteessa Valtatieviisi 744.
 • Tapahtumassa on 9 ja 15 kilometrin kilpasarjat naisille ja miehille sekä 5 kilometrin yhteinen kuntosarja naisille ja miehille. Reitit menevät pääosin hiekkatietä pitkin, mutta reitillä on myös polku- ja asfalttiosuuksia.
 • Ilmoittautumiset viimeistään 14.9. sähköpostilla yu@pospy.gmail.com tai täällä
 • Lapsille (alle 10-vuotiaat ja sitä nuoremmat) on oma n. 1 kilometrin mittainen Kaarlon juoksu. Lasten juoksuun voit ilmoittauttua sähköpostilla, tekstarilla tai WhatsAppilla 050 4387196. Viestissä on mainittava lapsen nimi ja ikä. Alle 4-vuotiaat voivat osallistua juoksuun huoltajan tai isomman sisaruksen kanssa. 

6. Retkeile Hirsiniemessä jalan tai pyöräillen

Vuokraa fatbike Lomakeskus Livohkasta ja lähde polkemaan 16 kilometriä pitkälle retkeilyreitille Hirsiniemen maisemiin. Reitin voi kulkea myös kävellen. Keskivaativa Ympyräreitti (lataa kartta täältä) seuraa Pernunselän pohjoispuolella pientä ja vaikeakulkuista polkua, ja vaihettuu Hirsiniemen puolella helppokulkuiseksi soratieksi. Suosittelemme aloittamaan reitin Lomakeskus Livohkasta, koska Taivalkoskentieltä alkava soratie on huonokuntoinen. Alueella on viisi laavua ja hiekkaharjujen päältä avautuvat komeat maisemat Livojärvelle. Fatbiken hinnat: 4 tuntia 20 euroa, 8 tuntia 30 euroa, vuorokausi 50 euroa. Livojärvellä voit majoittua Lomakeskus Livohkassa tai Livojärvellä sijaitsevissa Lomarenkaan mökeissä.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Lomavinkit

Posion kesä

Lomavinkit

Posion talvi

Lomavinkit

Näe revontulia

Lomavinkit

Kuuluisa hehtaari

Lomavinkit

Pentik