1. Jylhiä ruskamaisemia Korouoman kanjonissa

  • Korouoman viiden kilometrin pituinen Koronjää-reitti on helppo päiväkohde, jonka varrella sijaitsevat alueen tärkeimmät nähtävyydet: vesiputoukset, Korojoki ja näköalatasanne, jolta avautuu kanjonin väriloisto.
  • Lapiosalmesta tai Saukkovaarasta alkava Korouoman 25 kilometrin pituinen vaellusreitti tarjoaa haastetta ja sopii kokeneelle vaeltajalle. Lue reitin tarkka kuvaus ja vinkkejä retkeilyyn koiran kanssa tästä blogipäivityksestä. Majoitusta ja auton siirtopalvelua tarjoaa Lapiosalmen eräleirikeskus, mutta muista tehdä varaus vähintään muutama päivä etukäteen.
  • Jos haluat vieläkin hulppeammat ruskamaisemat, aja kanjonin huipulle Ranuantien kautta ja suuntaa Piippukallion laavulle. Sieltä avautuu näköala koko rotkolaaksoon. Ota kuitenkin huomioon, että Piippukalliolle vievä tie on metsätie, jota ei kannata kovin matalalla autolla lähteä uhmaamaan. Samalla suunnalla Ranuantien varrella voit majoittua metsän rauhassa sijaitsevassa Naali Lodgessa, jossa saat nauttia aamiaista huippusuositussa Ravintola Tapiossa.

2. Seikkaile Riisitunturin kansallispuistossa huskyjen kanssa

3. Suosi vähemmän tunnettuja retkeilykohteita tai tutustu erämaahan metsästämällä

  • Jos Korouoma ja Riisitunturi ovat jo tuttuja, Pernussa sijaitseva Palotunturi on vähemmän tunnettu retkikohde, mutta sitäkin hienompi. Neljän kilometrin matkalla huipulle ja takaisin näkyy hienoja ruskamaisemia. Huipulla on autiotupa sekä nuotiopaikka.
  • Ruskamaisemia voi ihailla myös Kirintövaaran huipulta, jonne voi nousta Kiririnteitä pitkin nousevaa polkua pitkin tai ajaa autolla suoraan huipulle. Rinteen yläpäässä on myös huippumaisemilla varustettu laavu. Hotellihuoneen voit varata kätevästi Erämaahotelli Kirikeskuksesta.
  • Karitunturi on mukava retkeilykohde ruska-aikaan. Matkaa Kirintövaarasta Karitunturille kertyy seitsemän kilometriä suuntaansa. Samaa reittiä on mahdollista jatkaa myös Riisitunturille asti. Lue tarkka reittikuvaus tästä blogista. Iso Karitunturin juurella on autiotupa ja huipulla päivätupa. Retkeilemällä vähemmän tunnetuissa kohteissa vähennät retkeilyn kuormitusta luonnolle. Lue lisää vinkkejä vastuulliseen retkeilyyn.
  • Metsästä tai kalasta erämaassa. Posiolla valtion ja yhteismetsän metsästysmaat levittyvät yhteensä 130 000 hehtaarin alueelle. Laajat erämaa-alueet, vaihtelevat maastot ja monipuoliset riistakannat takaavat mieluisan metsästyssaaliin jokaiselle metsästäjälle. Lue lisää metsästyksestä ja kalastuksesta.

4. Poro-ohjelmaa Ylitalon Poromatkailussa

Ylitalon Poromatkailu tarjoaa monenlaista ohjelmaa puolen tunnin vierailusta neljän tunnin poro-ohjelmaan, jossa tehdään vaellusretki läheiseen vanhaan metsään porojen kanssa. Varaa 2 vuorokautta etukäteen poromatkailu@gmail.com tai 045 257 3432. Ylitalon Poromatkailu on yksi Posion kymmenestä Green Key –sertifioiduista matkailuyrityksistä. Lue lisää Posion matkailun vastuullisuudesta tämän linkin takaa. Voit myös majoittua Ylitalon Poromatkailun persoonallisissa majoitustiloissa, sähkölämmitetyssä kodassa tai romanttisessa saunamajassa. Lue lisää majoituksesta täällä.

5. Retkeile Hirsiniemessä jalan tai pyöräillen

Vuokraa fatbike Lomakeskus Livohkasta ja lähde polkemaan 16 kilometriä pitkälle retkeilyreitille Hirsiniemen maisemiin. Reitin voi kulkea myös kävellen. Keskivaativa Ympyräreitti (lataa kartta täältä) seuraa Pernunselän pohjoispuolella pientä ja vaikeakulkuista polkua, ja vaihettuu Hirsiniemen puolella helppokulkuiseksi soratieksi. Suosittelemme aloittamaan reitin Lomakeskus Livohkasta, koska Taivalkoskentieltä alkava soratie on huonokuntoinen. Alueella on viisi laavua ja hiekkaharjujen päältä avautuvat komeat maisemat Livojärvelle. Fatbiken hinnat: 4 tuntia 20 euroa, 8 tuntia 30 euroa, vuorokausi 50 euroa. Livojärvellä voit majoittua Lomakeskus Livohkassa tai Livojärvellä sijaitsevissa Lomarenkaan mökeissä.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Lomavinkit

Posion kesä

Lomavinkit

Posion talvi

Lomavinkit

Näe revontulia

Lomavinkit

Kuuluisa hehtaari

Lomavinkit

Pentik