1. Majoitu mukavasti Riisitunturin kansallispuiston läheisyydessä

Posio on täydellinen kohde hidasta ja vastuullista matkailua arvostavalle. Tähtikohteitamme ovat Riisitunturin kansallispuisto ja Korouoman rotkolaakso. Niiden välissä on valtavasti erämaista luontoa, jonka rauhassa majoittua ja vaeltaa. Posiolla on Lapin eniten järviä, jokia ja lampia. Luonnon arvostus näkyy matkailuyrityksissämme, joista jo puolet on Green Key -sertifioituja. Valitsemalla Posion majoituskohteeksi tuet paikallista yhteisöä, lähiruoan tuottajia ja ympäristötyötä.

 • Mourusalmen majat. Mourusalmen majat sijaitsevat kauniilla Kitkajärven rannalla. Matkaa Posiolta kertyy 12 kilometriä ja Kuusamosta 48 kilometriä. Kirintövaarasta Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän vaellusreitin alkupää on 7 kilometrin päässä ja Riisitunturin kansallispuiston lähtöpiste 20 kilometrin päässä. Lue lisää täältä ja varaa soittamalla numeroon 0400-369080.
 • Vilikkilan lomamökki. Vilikkilän Lomamökki on hyvin varusteltu mökki Kirintövaaran ulkoilualueella. Mökissä on vuodepaikat yhteensä kahdeksalle henkilölle. Mökki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kirintövaarasta Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin alkupisteestä. Varaa PosioShopista.
 • Posionhelmi 3 ja 5 ovat nykyaikaisesti varusteltuja vapaa-ajan asuntoja Posion Kirintövaarassa, ja niihin majoittuu mukavasti 8-10 henkilöä per mökki. Kirintövaara sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Posion keskustasta Kuusamon suuntaan. Varaa PosioShopista.
 • Kirimajat. Kirinkieppi ja Kirinuuttu sijaitsevat alle kilometrin päässä Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin lähtöpisteestä. Kummassakin mökissä on tilaa kahdeksalle hengelle. Varaa PosioShopista.
 • Ylikosken mökit: Kirintötupa ja Patolammen mökki. Kirintötupa sijaitsee Kirintövaarassa Tykkytiellä, josta on kauniit näkymät Kitkajärvelle. Kirintötupa on kuuden hengen hirsimökki, jonka voit varata täältä. Mökki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kirintövaarasta Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin alkupisteestä. Myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita mökkiin! Patolammen mökki on kuuden hengen mökki Patolammen rannalla lähellä Kuusamontietä ja sen voit varata täältä. Ajomatka Riisitunturin lähtöpisteeseen noin 20 minuuttia.
 • Posion Petäjä sijaitsee Kirintövaarassa vain muutaman kilometrin päässä Karitunturille ja Riisitunturille lähtevän 30 kilometrin vaellusreitin lähtöpisteessä. Mökkiin majoittuu mukavasti 6+2 hengen ryhmä. Varaa soittamalla numeroon 040 5855 837 tai tämän linkin takaa.
 • Erämaahotelli Kirikeskus. Rauhallisessa hotellissa on 22 viihtyisää huonetta. Ikkunoista näkyy upea järvi- ja vaaramaisema. Kävele vain ulos ovesta ja lähde vaeltamaan kohti Riisitunturia! Varaa soittamalla numeroon 040 836 7217 ja tutustu hotellin tarjontaan täällä. Hotelli Kirikeskuksella on Green Key -sertifikaatti eli matkailualan ympäristömerkki.

Kaikki Posion majoituspaikat löydät täältä.

2. Riisitunturin reitit, autiotuvat ja laavut

Riisitunturi tarjoaa kaikille jotain. Voit tehdä 4-11 kilometrin päiväretkiä merkityillä ympyräreiteillä tai vaeltaa halki koko kansallispuiston seuraten noin 30 kilometrin runkoreittiä Riisitunturilta Kirintövaaraan.

Saapuminen Riisitunturin lähtöpisteeseen: Posiolta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa noin 19 km. Google maps -kartta.

 • Riisin rääpäsy: 4,3 kilometrin pituinen ympyrälenkki, jonka varrella pääset nauttimaan Riisitunturin korkeimman pisteen huimista maisemista ja Kitkajärven kimalluksesta. Reitin varrella on myös korkealla tunturilla sijaitseva Ikkunalampi, jonka äärellä kannattaa istahtaa ihailemaan veteen heijastuvaa taivasta. Ikkunalammen jälkeen polku kulkee vaikuttavien rinnesoiden läpi kohti Riisitunturin autiotupaa, jonka suojassa tai pihapiirissä on nautinnollista syödä eväitä.
 • Riisin rietas on 10,7 kilometrin pituinen reitti. Ympyräreitti kulkee myötäpäivään Ison Riisitunturin laelle saakka samaa reittiä Riisin rääpäsy -päiväreitin kanssa. Harvapuistoisella lakialueella on levähdyspaikka, josta avautuu huikeat maisemat Kitkajärvelle ja Posion metsämaisemiin. Huipulta reitti haarautuu vasemmalle, ja kulkee Uudensuonlammen laavun, Nuolivaaran, Riisinsuon, Pikku Riisitunturin, Soilun laavun sekä Riisitunturin autiotuvan kautta takaisin lähtöpisteelle.
 • Kokeneemmille retkeilijöille suosittelemme 30 kilometrin vaellusreittiä Kirintövaarasta Karitunturin kautta Riisitunturille tai toisinpäin. Reitin varrella sijaitsee Riisitunturin autiotupa (6 hlö), Karitunturin päivätupa ja Karitunturin Ahmatupa (kaksiosainen, yhteensä 10 hlö) sekä viisi laavua tulentekopaikkoineen ja käymälöineen.
 • Harvinaisia suotyyppejä. Riisitunturin erikoispiirre ovat lukuisat vaarojen lakiosiin asti ulottuvat karut rinnesuot sekä monet pikkupurot ja -joet. Muista aiheuttaa alueen herkälle luonnolle mahdollisimman vähän haittaa ja lue vinkit vastuulliseen retkeilyyn.
 • Autiotuvat ja laavut. Riisitunturin retkeilyreitin varrella on kaksi autiotupaa: Riisitunturin autiotupa Riisitunturin huipulla ja Karitunturin Ahmatupa Karitunturin juurella. Karitunturin päivätupa sijaitsee Karitunturin huipulla. Alueella on lisäksi viisi laavua: Soilun, Uusilammen, Liittolammen, Kuoppavaaran ja Koljatin laavut. Muistathan, että avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana on kielletty. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Lue lisää Riisitunturin reiteistä täältä.

Taksin voit soittaa numerosta 016 372 1555.

Kuljetuspalveluita tarjoaa Hotelli Kirikeskus: 040 836 7217.

Kuvat Riisitunturin kansallispuistosta: Heikki Sulander.

3. Luonnontuotteita Kartano Korpihillassa ja lähiruokaa Himmerkin lomakeskuksessa

 • Eräkahvila Tykky on avannut ovensa Riisitunturin kansallipuiston lähtöpaikalla. Kahvilassa tarjolla kahvin ja tuoreiden lättyjen lisäksi päivän keitto. Lue ajankohtaista tietoa Tykyn Facebook-sivuilta.
 • Artesaaniherkkuja tarjoava Korpihilla sijaitsee aivan Riisitunturin läheisyydessä Tolvan kylässä. Marmeladimakeiset, suklaiset hillakonvehdit, lemmenjuoma, karpalokonjakkisiirappi sekä Kuohuva Kuusenkerkkäjuoma valmistetaan aina parhaista raaka-aineista ja lappilaisia perinteitä kunnioittaen. Kahvila on avoinna kesäisin sekä ruska-aikaan, muina aikoina sopimuksen mukaan ryhmille. Osoite: Holtinojantie 5. Lue lisää täällä.
 • Lounaalle tai päivälliselle Himmerkin lomakeskukseen. Listalta löytyy muun muassa siikafilettä, porokebabia ja käsintehtyjä kasvispihvejä Ruokalistan löydät täältä. Himmerkistä löydät myös mökkimajoitusta ja karavaanarialueen. Osoite: Himmerki 8.

Lue lisää vinkkejä kesämatkailuun Posiolla:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Lomavinkit

Kuuluisa hehtaari

Lomavinkit

Posio kesällä

Lomavinkit

Näe revontulia

Lomavinkit

Posion ruska

Lomavinkit

Pentik