Korouoma

Korouoma on osa ikivanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä. Sen keskellä on jylhä rotkolaakso, joka vajoaa yli sata metriä ympäröivän maaston alapuolelle.

Korouoman maasto sopii sekä pidemmille vaelluksille että lyhemmille päiväretkille. Uoman pohjalla virtaava kapea Korojoki sopii virkistyskalastukseen, ja alueen monimuotoiset luontotyypit sekä harvinaiset kasvi- ja eläinlajit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia myös lintubongareille ja kasviharrastajille. Vuosisatojen kuluessa laakson pohjalle tippuneet kallionpalat ovat muodostaneet uoman pohjalle vaikuttavia pirunkirkkoja.

KOROUOMAN JÄÄPUTOUKSET

Vuoden Retkipaikka 2015

Korouoman korkeat, paikoin pystysuorat kallionjyrkänteet tarjoavat loistavat puitteet kiipeilyyn. Jyrkänteiltä kohisten alas laskevat pienet purot jäätyvät talvisin mahtaviksi jääputouksiksi tehden Korouomasta Suomen parhaan jääkiipeilykohteen.

Haluatko kokeilla jääkiipeilyä? Lue lisää täältä.

KOROUOMAN RETKEILYREITIT

Korouoman retkeilyreitit tarjoavat jännittäviä elämyksiä jokaisena vuodenaikana. Kesällä laakson rehevä kasvillisuus ja uomassa soliseva Korojoki, syksyllä ruskan värjäämä maisema vaikuttavine kivilouhikkoineen ja talvella upeat jääputoukset ihastuttavat Korouoman kulkijoita. Voit vaeltaa, hiihtää tai lumikenkäillä halki koko 30 km pitkän uoman tai pysytellä 5 km pituisella Koronjää-reitillä, jonka varrelle kohoaa kanjonin kolme suurinta jääputousta.

Lue tarkemmat reittikuvaukset:

Koronjää, 5 km

Kesto: 2-4 tuntia
Reittimerkinnät: Vihreät maalimerkit erillisissä tolpissa
Reittiluokitus: Vaativa ympyräreitti
Soveltuvuus: Reitti on portaaton ja helppokulkuinen, mutta se vaatii hyvää peruskuntoa korkeuseroista johtuen.

Reittikuvaus
Koronjää-päivävaellusreitti tarjoaa upeita elämyksiä ja näkymiä jokaisena vuodenaikana. Reitti alkaa Saukkovaarasta ja ympyräreitti kulkee myötäpäivään vanhaa hevostietä pitkin. Alueen savottahistoriaan pääsee tutustumaan reitin varrella olevien opasteiden avulla. Koronjää johdattaa vaeltajan upeille näköalapaikoille kallioiden laelle sekä uoman pohjalle, missä pääsee tutustumaan eri perspektiiveistä Korouoman kolmeen suurimpaan jääputoukseen: Jaska Jokuseen, Ruskeaan virtaan ja Mammuttiin. Kesällä retkeilijän silmää hivelevät rehevä kasvillisuus, ruhjelaakson pystysuorat kallionrinteet, lohkareiset kivilouhikot ja uomassa soliseva Korojoki, kun taas syksyllä upea ruska värittää maiseman.

Hyvä tietää
Levähdys- ja näköalapaikkojen lisäksi reitin varrelta löytyy yksi laavu tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Taukopaikalta on upea näkymä Ruskeaan virtaan, yhteen Korouoman suurimmista jääputouksista.

Talvella reitti on liukas, joten suosittelemme lumikenkiä tai kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä.

Reitin alkuun
Lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 35 km. Posiolta ajetaan Rovaniemelle päin (tie nro 81) noin 30 km, ja Pernun kylän kohdalta käännytään Korouoma-opasteiden johdattamana vasemmalle Koppelojärventielle (käännöksen kohdalla kyltissä lukee Selänsalmi), jota ajetaan 2 km. Tämän jälkeen käännytään Korouoma-viitan kohdalta oikealle Saukkovaarantielle ja ajetaan 3 km lähtöpisteelle. Lähtöpisteellä on pysäköintialue ja lähtöpaikkaopasteet.

Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla. Pernun kylän risteykseen saakka (Rovaniementien varteen) pääsee Rovaniemelle päin lähtevillä busseilla, joita kulkee pari kertaa päivässä. Bussit lähtevät Ingan Tuvalta osoitteesta Toritie 4. Tarkemmat aikataulut löydät Matkahuollon sivuilta.

Lähtöpiste
Saukkovaarantie, 97815 Posio

WGS84
lat: 66° 9.3114'
lon: 27° 32.5769'

ETRS-TM35FIN
P: 7337314m
I: 524492m

KKJ
P: 7340383m
I: 3524674m

Korouoman vaellusreitti, 30 km

Kesto: 2 päivää
Reittimerkinnät: Oranssit maalimerkit
Reittiluokitus: Vaativa janareitti
Soveltuvuus: Sopii hyväkuntoisille ja patikointia harrastaneille ympäri vuoden.

Reittikuvaus
Korouoman alueen halki kulkevan vaellusreitin varrella on jylhiä kallionseinämiä, jotka talvella jäätyvät 13 upeaksi jääputoukseksi. Pohjoisesta lähdettäessä Koivukönkään vesiputous sekä jyrkkäseinäiset kallionjyrkänteet ihastuttavat vaeltajaa. Reitti seuraa rotkolaakson pohjalla mutkittelevaa Korojokea, jonka rantatörmillä voi tutustua poikkeuksellisen reheviin lehtoihin runsaine kasvi- ja eläinlajeineen, sekä moni-ilmeisiin luonnonniittyihin. Polku haarautuu lehtojensuojelualueen jälkeen kahdeksi reitiksi, joista Julmakallion kautta kiertävä yläreitti on todella vaativa. Kanjonilaavulta reitti jatkuu pitkin Koronjää-reittiä, mistä on talvella upeat näkymät Korouoman kolmeen suurimpaan jääputoukseen. Kanjonin ympäristössä maasto on vaihtelevaa vanhojen metsien peittämää vaaramaisemaa, joiden välisissä notkoissa on aapasoita ja kuusikkoisia rinnesoita. Saukkovaaran ja Pajupuron välinen osuus on kohtalaisen vaativa kumpuilevan maastonsa vuoksi. Pajupuroa lähestyttäessä polku poikkeaa vanhalle niittyaukiolle ennen autiotuvalle saapumista. Korouoman eteläosissa kalliomaastot pehmenevät vähitellen viehättäväksi harjumaisemaksi, jota reunustavat pienet järvet ja lammet.

Reitin pohjoisosa on kohtalaisen vaativaa maastoa ja korkeuserot ovat paikoin suuria, kun taas reitin eteläosa on loivempaa harjumaisemaa. Janareitin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Kartta ja kompassi mukaan!

Korouoman erikoisuus on räystäspääskyn kalliopesintä. Alueella on mahdollisuus nähdä myös maakotka.

Hyvä tietää
Reitin varrella on useita laavuja sekä tulenteko- ja näköalapaikkoja. Lisäksi reitin varrelta löytyy Pajupuron autiotupa sekä Kuulean päivätupa. Matkan varrella on myös neljä vuokrattavaa eräkämppää: Latvajärven kämppä, Piippukota, Kaivoslammen kota ja Koron korsu. Reitin eteläpäässä sijaitsee Lapiosalmen matkailukeskus, mistä löytyy mm. majoitusta, saunat, aktiviteetteja ja opastuksia. Lisätietoa palveluista löydät Luontopalveluiden sivuilta.

Vaellusreitin varrella on useampia järviä, jokia ja puroja, joista saa täytettyä juomavesivarastoja. Pintavettä kannattaa keittää muutaman minuutin ajan ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain ja lämpötilan mukaan.

Vaellusreitti haarautuu Pajupuron autiotuvan kohdalta lounaaseen Simojärvelle päin. Tämä retkeilyreitti (23 km) yhdistää Korouomaa ja Simojärven ja Soppanan alueita.

Reitin alkuun
Reitin lähtöpisteet sijaitsevat Koivukönkäällä ja Lapiosalmessa, joista molemmista löytyy pysäköintialueet ja opasteet.

Koivukönkään lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 38 km. Posiolta ajetaan Rovaniemelle päin (tie nro 81) noin 35 km, minkä jälkeen käännytään Korouoma-opasteiden kohdalta vasemmalle Kurtankaltiontielle, jota ajetaan noin 3 km. Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla. Rovaniementien risteykseen pääsee Posiolta Rovaniemelle lähtevillä busseilla, joita kulkee pari kertaa päivässä. Bussit lähtevät Ingan Tuvalta (Toritie 4). Tarkemmat aikataulut löydät Matkahuollon sivuilta. Reitin päätepisteestä pääsee pois omalla autolla, taksilla tai patikoimalla takaisin. Lapiosalmen matkailukeskus tarjoaa myös autonsiirtopalvelua.

Lapiosalmen lähtöpisteeseen on matkaa Posiolta noin 20 km ja se sijaitsee Ranuantien varressa. Oman auton lisäksi lähtöpisteelle Posion keskustasta pääsee taksilla. Reitin päätepisteestä pääsee pois omalla autolla, taksilla tai patikoimalla takaisin. Lapiosalmen matkailukeskus tarjoaa myös autonsiirtopalvelua.

Koivukönkään lähtöpiste
Kurtankaltiontie, 97815 Posio

WGS84
lat: 66° 11.4328'
lon: 27° 27.3056'

ETRS-TM35FIN
P: 7341223m
I: 520500m

KKJ
P: 7344294m
I: 3520681m


Lapiosalmen lähtöpiste
Ranuantie 120, 97900 Posio

WGS84
lat: 66° 3.0080'
lon: 27° 48.4908'

ETRS-TM35FIN
P: 7325733m
I: 536607m

KKJ
P: 7328798m
I: 3536794m


Korouoma

Lisätietoa: Luontoon.fi
matkailu.neuvonta@posio.fi
Puh: +358 44 7674 218

Majoitusta Korouoman lähistöllä

Löydä täydellinen majoituspaikka Korouoman lähistöltä ja tutustu samalla reissulla myös muihin Posion upeisiin kohteisiin! Lue lisää täältä.

Posion matkailukartta

Posion matkailukartasta löydät mm.

- Retkeilyreitit (mm. Korouoman reitistöt)
- Posion kunnan kartan
- Hiihtoladut
- Moottorikelkkareitit
- Taajaman kartan ja palvelut
- Mökkimajoituksen, ravintolapalvelut sekä ohjelmapalvelut
7€
Osta PosioShopista!
Korouoma Retkikartalla

Klikkaa tästä.

Opastukset ja välinevuokraus

Korouoman merkityillä reiteillä voit liikkua ympäri vuoden omatoimisesti tai oppaan johdolla.

Eräopastukset

 • Lapiosalmen matkailukeskuksesta 41 €/tunti (max 15 hlö)
 • Oiva Soudunsaari, puh. +358 400 305 843

 • Lumikenkien vuokraus
 • Lomakeskus Himmerki 10 €/vrk
 • Lapin Satu 10 €/vrk
 • Lapiosalmen matkailukeskus 10 €/vrk

 • Auton siirtopalvelu Lapiosalmen matkailukeskuksesta numerosta 0400 344 545, muista tehdä varaus vähintään pari päivää ennen retkeä!

  Lähialueen majoitus

  Vapaita kohteita tulevana viikonloppuna 22.01.-24.01.

  Majoitus

  Tutustu myös näihin

  Kirintövaara

  Kirintövaaran ulkoilualue sijaitsee Riisitunturin kansallispuiston eteläpuolella, välittömästi puistoon rajautuen.

  Riisitunturin kansallispuisto

  Riisitunturin kansallispuisto on erämaahenkistä tunturi- ja vaaraluontoa parhaimmillaan.

  Livojärven hiekkarannat

  Livojärven puhtaat hiekkarannat houkuttelevat matkailijaa uintiin ja auringonottoon.

  Muut retkikohteet

  Oletko jo käynyt Hirsiniemessä tai Palotunturilla? Posio tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja omatoimiselle vaeltajalle.

  #korouoma