Pentik-mäki

Pentik tuo tuulahduksen pohjoista kauneutta kotiisi

Pentik-mäki on upea kulttuuri- ja ostosmatkailukohde Posiolla. Paikallisessa keramiikkatehtaassa valmistetaan kaikki Pentikin keramiikka-astiat, taide-esineet ja kynttilät. Tehtaanmyymälässä voit tehdä uunituoreita löytöjä kattavasta sisustustuotevalikoimasta ja samalla tutustua keramiikan ja muotoilun kokoelmiin, näyttelyihin ja museoihin.

Lasikäytävillä toisiinsa yhdistetyt rakennukset muodostavat 2500 neliömetrin suuruisen yhtenäisen kokonaisuuden tehtaanmyymälöineen, museoineen, näyttelyineen ja kahvioineen.

Pentik-mäen museot ja näyttelyt

ANU PENTIK GALLERIA

Anu Pentikin taidegalleria avattiin vuonna 2009 ja sen julkisivua koristaa upea ja värikäs Anu Pentikin suunnittelema Posion Voima mosaiikkitaideteos. Teos on 8 metriä korkea ja 20 metriä leveä, ja se on tehty Pentikin tehtaan tuotannossa rikkoutuneesta keramiikasta. Galleria on keramiikkataiteelle ja suomalaiselle muotoilulle omistettu taidegalleria, jossa vaihtuu näyttelyt noin kaksi kertaa vuodessa.

PENTIK KOTIMUSEO

Pentik Kotimuseo on Pentikäisten perheen entinen kelohirsinen kotitalo ja Pentik-mäen ensimmäinen rakennus. Se on rakennettu vuonna 1973 ja palautettu alkuperäiseen asuunsa vuonna 1994. Pentikäisten perhe asui hirsitalon yläkerrassa samalla, kun alakerrassa toimi keramiikkapaja, myymälä ja kahvio. Kotimuseossa on näyttelyssä Pentikin varhaistuotantoa ja yrityksen alkuaikoina valmistamia nahkatuotteita, keramiikkapajan työvälineitä ja materiaaleja sekä Anja Winquistin suunnittelemia riipuksia. Kotimuseo esittelee myös Pentikin 1970-luvun suosikkituotteita kaamoskivi-kynttelikköjä.

KAHVIKUPPIMUSEO

Kansinvälinen kahvikuppimuseo sisältää eri puolilta maailmaa kerätyn kahvikuppikokoelman. Kahvikuppeja on noin 1900 yli 80 eri maasta ja kokoelma on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa. Löydätkö kahvikuppimuseosta kenties itsellesi tutun kupin? Kupit kertovat kiehtovalla tavalla suomalaisille rakkaaseen tapakulttuuriin kahvinjuontiin liittyvistä perinteistä eri aikakausilla. Posion kunta avasi museon vuonna 1989 vahvistaakseen Posion ennestäänkin tunnettua mainetta keramiikkakuntana. Nykyisessä paikassaan museo on sijainnut vuodesta 1994 lähtien. Kokoelmaan voi edelleen lahjoittaa kuppeja.

MUISTOJA MAALTA

Museo kertoo elävästi miten ennen vanhaan elettiin. Esillä on yli 4500 esinettä, joita käytettiin suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Kokoelman on koonnut liki 40 vuoden aikana suurimmilta osin lapualainen Arvo Ampiala. Sairastuttuaan Arvo luovutti kokoelmansa Pentikille vuonna 1994 sillä ehdolla, että kokoelma säilyy yhtenäisenä. Kokoelma on laajentunut vuosien saatossa, ja siihen on liitetty mm. kermakannunäyttely, vanhoja radioita sekä suomalaisia puukkoja.

VANHAA KERAMIIKKAA

Näyttely on haukiputaalaisten Pentti ja Sinikka Koivusen kolmen vuosikymmenen aikana tutkimustarkoituksiin keräämä kokoelma 1800- ja 1900-lukujen keramiikkaa. Kaikki esineet ovat Suomessa käytettyjä savi-, fajanssi- ja posliiniesineitä. Kokoelmaan kuuluu n. 485 esinettä, joista ainoastaan osa on näytteillä. Osa esineistöstä on savenvalajien leimaamia ja signeeraamia, mutta mukana on myös leimaamattomia teoksia, joiden tunnistaminen on haasteellista jopa asiantuntijoille. Kokoelma kokonaisuudessaan on eräänlainen läpileikkaus Suomen keramiikkateollisuuden synnystä.

Pentik-mäki

Maaninkavaarantie 3, 97900 Posio
www.pentik.com
Puh: +358 40 349 6440

Aukioloajat

Kulttuurikeskus Pentik-mäki ja tehtaanmyymälä

Pentik-mäki avoinna:
ma - pe klo 10 - 17
la klo 10 - 16

HUOM!
Sunnuntaisin suljettu 31.5. saakka.
Anu Pentik Galleria suljettu.

Anu Pentik Galleria

JATSI - Ingrid Allikin, Jyrki Sepän ja Riitta Talonpojan keramiikkataidetta.

PYSYN LÄMPIMÄNÄ - Taiwanilaisen Pohan Chenin upeaa puu-uunipoltettua keramiikkaa.

maanantaista sunnuntaihin klo 10 - 16

Opastettu kierros

Hinta alkaen 38 euroa

Pentik-mäen opastetetulla kierroksella kuullaan Pentikin vaiheista, tutustutaan museoihin ja näyttelyihin. Lisämaksusta pullakahvit.

Kysy lisää: matkailu.neuvonta@posio.fi

Huom! Syys-toukokuun ajan saatavilla vain arkipäivisin.