Pentik-mäki

Pentik-mäen tehtaanmyymälässä, näyttelyissä ja museoissa riittää nähtävää

Pentik-mäki on upea kulttuuri- ja ostosmatkailukohde Posiolla. Paikallisessa keramiikkatehtaassa valmistetaan kaikki Pentikin keramiikka-astiat, taide-esineet ja kynttilät. Tehtaanmyymälässä voit tehdä uunituoreita löytöjä kattavasta sisustustuotevalikoimasta ja samalla tutustua keramiikan ja muotoilun kokoelmiin, näyttelyihin ja museoihin.

Lasikäytävillä toisiinsa yhdistetyt rakennukset muodostavat 2500 neliömetrin suuruisen yhtenäisen kokonaisuuden tehtaanmyymälöineen, museoineen, näyttelyineen ja kahvioineen.

Pentik-mäen museot ja näyttelyt

ANU PENTIK GALLERIA

Anu Pentikin taidegalleria avattiin vuonna 2009 ja sen julkisivua koristaa upea ja värikäs Anu Pentikin suunnittelema Posion Voima mosaiikkitaideteos. Teos on 8 metriä korkea ja 20 metriä leveä, ja se on tehty Pentikin tehtaan tuotannossa rikkoutuneesta keramiikasta. Galleria on keramiikkataiteelle ja suomalaiselle muotoilulle omistettu taidegalleria, jossa vaihtuu näyttelyt noin kaksi kertaa vuodessa.

PENTIK KOTIMUSEO

Pentik Kotimuseo on Pentikäisten perheen entinen kelohirsinen kotitalo ja Pentik-mäen ensimmäinen rakennus. Se on rakennettu vuonna 1973 ja palautettu alkuperäiseen asuunsa vuonna 1994. Pentikäisten perhe asui hirsitalon yläkerrassa samalla, kun alakerrassa toimi keramiikkapaja, myymälä ja kahvio. Kotimuseossa on näyttelyssä Pentikin varhaistuotantoa ja yrityksen alkuaikoina valmistamia nahkatuotteita, keramiikkapajan työvälineitä ja materiaaleja sekä Anja Winquistin suunnittelemia riipuksia. Kotimuseo esittelee myös Pentikin 1970-luvun suosikkituotteita kaamoskivi-kynttelikköjä.

KAHVIKUPPIMUSEO

Kansinvälinen kahvikuppimuseo sisältää eri puolilta maailmaa kerätyn kahvikuppikokoelman. Kahvikuppeja on noin 1900 yli 80 eri maasta ja kokoelma on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa. Löydätkö kahvikuppimuseosta kenties itsellesi tutun kupin? Kupit kertovat kiehtovalla tavalla suomalaisille rakkaaseen tapakulttuuriin kahvinjuontiin liittyvistä perinteistä eri aikakausilla. Posion kunta avasi museon vuonna 1989 vahvistaakseen Posion ennestäänkin tunnettua mainetta keramiikkakuntana. Nykyisessä paikassaan museo on sijainnut vuodesta 1994 lähtien. Kokoelmaan voi edelleen lahjoittaa kuppeja.

MUISTOJA MAALTA

Museo kertoo elävästi miten ennen vanhaan elettiin. Esillä on yli 4500 esinettä, joita käytettiin suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Kokoelman on koonnut liki 40 vuoden aikana suurimmilta osin lapualainen Arvo Ampiala. Sairastuttuaan Arvo luovutti kokoelmansa Pentikille vuonna 1994 sillä ehdolla, että kokoelma säilyy yhtenäisenä. Kokoelma on laajentunut vuosien saatossa, ja siihen on liitetty mm. kermakannunäyttely, vanhoja radioita sekä suomalaisia puukkoja.

VANHAA KERAMIIKKAA

Näyttely on haukiputaalaisten Pentti ja Sinikka Koivusen kolmen vuosikymmenen aikana tutkimustarkoituksiin keräämä kokoelma 1800- ja 1900-lukujen keramiikkaa. Kaikki esineet ovat Suomessa käytettyjä savi-, fajanssi- ja posliiniesineitä. Kokoelmaan kuuluu n. 485 esinettä, joista ainoastaan osa on näytteillä. Osa esineistöstä on savenvalajien leimaamia ja signeeraamia, mutta mukana on myös leimaamattomia teoksia, joiden tunnistaminen on haasteellista jopa asiantuntijoille. Kokoelma kokonaisuudessaan on eräänlainen läpileikkaus Suomen keramiikkateollisuuden synnystä.

Pentik-mäki

Maaninkavaarantie 3, 97900 Posio
www.pentik.com
Puh: +358 40 349 6440

Aukioloajat

Kulttuurikeskus Pentik-mäki ja tehtaanmyymälä

Pentik-mäki avoinna:
ma-pe 10-17
la-su 10-16

Anu Pentik Galleria

Arktisen keramiikkakeskuksen vuoden 2019 symposiumin näyttely

ma - su klo 10 - 17
la - su klo 10 - 16

Opastettu kierros

Hinta alkaen 38 euroa

Pentik-mäen opastetetulla kierroksella kuullaan Pentikin vaiheista, tutustutaan museoihin ja näyttelyihin. Lisämaksusta pullakahvit.

Kysy lisää: matkailu.neuvonta@posio.fi

Huom! Syys-toukokuun ajan saatavilla vain arkipäivisin.

Lähialueen majoitus

Vapaita kohteita tulevana viikonloppuna 02.10.-04.10.

Majoitus

Tutustu myös näihin

Arktinen keramiikkakeskus

Paikka taiteen luomiseen ja luonnossa rauhoittumiseen.

Taikamaan tarinapolut

Posiolta löydät tarinallisia reittejä, jotka perehdyttävät sinut alueen luontoon ja historiaan.

Pentik Kartano

Anu ja Topi Pentikäinen kunnostivat yli 150 vuotta vanhan timisjärveläisen porotilan taiteen kodiksi.

Miki Studio

Miki Studion suloiset keramiikkatuotteet ovat syntyneet Lapin luonnon inspiroimina.