Pentik-mäen tehtaanmyymälässä, näyttelyissä ja museoissa riittää nähtävää

Pentik-mäki on upea kulttuuri- ja ostosmatkailukohde Posiolla. Paikallisessa keramiikkatehtaassa valmistetaan kaikki Pentikin keramiikka-astiat, taide-esineet ja kynttilät. Tehtaanmyymälässä voit tehdä uunituoreita löytöjä kattavasta sisustustuotevalikoimasta ja samalla tutustua keramiikan ja muotoilun kokoelmiin, näyttelyihin ja museoihin.

Lasikäytävillä toisiinsa yhdistetyt rakennukset muodostavat 2500 neliömetrin suuruisen yhtenäisen kokonaisuuden tehtaanmyymälöineen, museoineen, näyttelyineen ja kahvioineen.

ANU PENTIK GALLERIA

Anu Pentikin taidegalleria avattiin vuonna 2009 ja sen julkisivua koristaa upea ja värikäs Anu Pentikin suunnittelema Posion Voima mosaiikkitaideteos. Teos on 8 metriä korkea ja 20 metriä leveä, ja se on tehty Pentikin tehtaan tuotannossa rikkoutuneesta keramiikasta. Galleria on keramiikkataiteelle ja suomalaiselle muotoilulle omistettu taidegalleria, jossa vaihtuu näyttelyt noin kaksi kertaa vuodessa. Tällä hetkellä galleriassa on esillä Luova perhe -näyttely. Galleriaan on tuotu Pentikäisen perheen taiteilijoiden – Anun, Pasin ja Iiriksen teoksia. Jokaisella on oma, persoonallinen tekniikkansa, visuaalinen maailmansa ja näkökulmansa taiteen tekemiseen, mutta yhteistä on rohkeus

 

PENTIK KOTIMUSEO

Pentik Kotimuseo on Pentikäisten perheen entinen kelohirsinen kotitalo ja Pentik-mäen ensimmäinen rakennus. Se on rakennettu vuonna 1973 ja palautettu alkuperäiseen asuunsa vuonna 1994. Pentikäisten perhe asui hirsitalon yläkerrassa samalla, kun alakerrassa toimi keramiikkapaja, myymälä ja kahvio. Kotimuseossa on näyttelyssä Pentikin varhaistuotantoa ja yrityksen alkuaikoina valmistamia nahkatuotteita, keramiikkapajan työvälineitä ja materiaaleja sekä Anja Winquistin suunnittelemia riipuksia. Kotimuseo esittelee myös Pentikin 1970-luvun suosikkituotteita kaamoskivi-kynttelikköjä.

KAHVIKUPPIMUSEO

Kansainvälinen kahvikuppimuseo sisältää eri puolilta maailmaa kerätyn kahvikuppikokoelman. Kahvikuppeja on noin 1900 yli 80 eri maasta ja kokoelma on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa. Löydätkö kahvikuppimuseosta kenties itsellesi tutun kupin? Kupit kertovat kiehtovalla tavalla suomalaisille rakkaaseen tapakulttuuriin kahvinjuontiin liittyvistä perinteistä eri aikakausilla. Posion kunta avasi museon vuonna 1989 vahvistaakseen Posion ennestäänkin tunnettua mainetta keramiikkakuntana. Nykyisessä paikassaan museo on sijainnut vuodesta 2004 lähtien. Kokoelmaan voi edelleen lahjoittaa kuppeja.

MUISTOJA MAALTA

Museo kertoo elävästi miten ennen vanhaan elettiin. Esillä on yli 4500 esinettä, joita käytettiin suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Kokoelman on koonnut liki 40 vuoden aikana suurimmilta osin lapualainen Arvo Ampiala. Sairastuttuaan Arvo luovutti kokoelmansa Pentikille vuonna 1994 sillä ehdolla, että kokoelma säilyy yhtenäisenä. Kokoelma on laajentunut vuosien saatossa, ja siihen on liitetty mm. kermakannunäyttely, vanhoja radioita sekä suomalaisia puukkoja.

Lisätietoja

   Sijainti

Pentik-mäki ja tehtaanmyymälä

ma-pe 10-17
la-su 10-16
 

tarkasta erikoisaukiolot ja yhteystiedot

Tehtaanmyymälän aukiolot

Anu Pentik Galleria

Luova perhe -näyttely 21.5. alkaen. Galleriaan on tuotu Pentikäisen perheen taiteilijoiden – Anun, Pasin ja Iiriksen teoksia. Jokaisella on oma, persoonallinen tekniikkansa, visuaalinen maailmansa ja näkökulmansa taiteen tekemiseen, mutta yhteistä on rohkeus. Vapaa pääsy.

 ma-su klo 10-16

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

Kulttuuri

Keramiikkakeskus

Kulttuuri

Korpihilla

Kulttuuri

Miki Studio

Kulttuuri

Kotiseutumuseo