Luontokuvaus

Posiolla on erinomaiset mahdollisuudet luonto- ja maisemakuvaukseen. Suuret vesistöt ja niitä ympäröivä suoluonto sekä tunturimaisemat tekevät alueesta maisemaltaan ja lajistoltaan ainutlaatuisen.

Maisemat ja taivas

Posiolla riittää kauniita maisemia! Mielenkiintoisia kuvauspaikkoja löytyy esimerkiksi Riisitunturilta, Kirintövaaran laelta sekä Korouoman kanjonista ja näköalapaikoilta.

Pimeinä iltoina voit päästä ihailemaan pohjoisen taivaan kirkkaita tähtiä ja revontulia. Revontulia voi esiintyä läpi vuoden, mutta pilvisyys ja valoisat kesäyöt estävät niiden näkymisen. Parhaiten revontulet näkyvätkin elokuun puolivälistä aina huhtikuun puoliväliin saakka. Vaikka niiden esiintymistä ei voi luotettavasti ennustaa, on otollisin aika revontulien havaitsemiseen iltaisin klo 22 ja 24 välillä. Parhaat paikat havainnointiin ovat aukeilla tai korkeilla paikoilla taajamien ulkopuolella, katuvalaistuksen ulottumattomissa. Seikkailunhaluinen revontulibongari voi yöpyä esimerkiksi autiotuvassa Riisitunturin huipulla!

Revontulia syntyy, kun aurinkotuulen hiukkaset törmäävät maapallon magneettikentässä ilmakehään. Ilmiön suomenkielinen nimi viittaa saamelaisten uskomukseen, että revontulet ovat syntyneet ketun huiskiessa hännällä hankia tuntureilla juostessaan. Revontuliennustetta voi myös seurata netissä.

Linnut ja eläimet

Posio soveltuu runsaiden vesistöjensä ansiosta hyvin lintujen tarkkailuun. Parhaat lintupaikat löytyvätkin vesistöjen ääreltä. Posion lintutornista avautuu näkymät Posiojärvelle, jossa voi tavata esimerkiksi kahlaajia sekä muuttolintuja etenkin keväisin ja syksyisin. Posion lintutornin alatasanteelle on rakennettu ramppi, joten lintutorniin voi mennä myös pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Kuusamon puolelta löytyy myös toinen, Vasaralahden lintutorni.

Riisitunturin kansallispuisto on BirdLifen kriteeristön perusteella luokiteltu kansainvälisesti tärkeäksi lintualueeksi. Myös Korouoman alueella tavataan useita eri lintulajeja, joista harvinaisin petolintu lienee huuhkaja. Myös piekanan pesinnästä on havaintoja. Erikoisuutena Korouomassa voi havainnoida räystäspääskyn kalliopesintää.

Korouomassa tavataan useita nisäkäslajeja sekä harvinaisia hyönteisiä. Nisäkkäistä havaintoja on mm. ilveksestä ja myös saukon tiedetään elävän Korojoen ympäristössä. Posiolla tavataan yleisesti myös poroa, karhua ja hirveä. Korouoman alueelta on löydetty kaksi uhanalaista ja yhdeksän silmällä pidettävää kovakuoriaislajia, mukaan lukien idänlahopoukko ja sysipimikkä. Päiväperhoslajien joukosta löytyvät esimerkiksi suokeltaperhonen ja pursuhopeatäplä.

Kasvit ja sienet

Kesällä kasveihin erikoistuneet kuvaajat voivat löytää harvinaisia lajeja Korouoman luonnonsuojelualueelta. Korouoman rotkolaaksossa on selvästi ympäristöstä poikkeava ilmasto, jolla on vaikutuksensa myös kasvillisuuteen. Valoisilla ja lämpimillä koillisrinteillä ja puronotkoissa on reheviä lehtoja, joista löytyy eteläistä lajistoa, mm. kivikkoalvejuuri ja lehtomatara. Varjoisilla kallioilla kasvaa pohjoista lajistoa kuten kalliokynsimö, pahtarikko ja tunturikiviyrtti. Harvinaista itäistä lajistoa edustaa myyränporras sekä punakonnanmarja. Korouoman alueelta on löydetty myös yhteensä 78 kääpälajia, joista 21 on uhanalaiseksi luokiteltuja.

Mikäli metsästät tunturilajeja, kannattaa suunnata Riisitunturin huipulle, jonka puuttomilla alueilla kasvaa mm. riekonmarjaa, sielikköä, tunturiliekoa sekä tunturivihvilää.

Luontokuvaus

matkailu.neuvonta@posio.fi
Puh: +358 44 7674 218

Auroras Now!

Seuraa revontuliennustetta netissä:

Auroras Now -nettisivusto

Riisin lintuhavainnot

Seuraa Riisitunturin tuoreimpia lintuhavaintoja:

www.tiira.fi

Posion lintutorni

Rovaniementie 17

Lähialueen majoitus

Vapaita kohteita tulevana viikonloppuna 22.01.-24.01.

Majoitus

Tutustu myös näihin

Ruokailu & Herkuttelu

Posion luonto tarjoaa monenlaisia herkkuja etenkin marjojen, sienten, kalan ja riistan ystäville.

Shoppailu ja matkamuistot

Pala Posiota mukaasi.

Saunominen

Suomalainen sauna puhdistaa, edistää terveyttä ja toimii kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja rentoutumisen lähteenä.